Thursday, May 16, 2019

Η εμπορική μάχη ΗΠΑ-Κίνας και ο κίνδυνος ατυχήματος Του Gideon Rachman


Tόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ είναι απογοητευμένες με την υφιστάμενη παγκόσμια τάξη. Οι λόγοι πίσω από την απογοήτευσή τους είναι πολύ διαφορετικοί. Αλλά οι αντίπαλες φιλοδοξίες των δύο χωρών έχουν προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο που απειλεί πλέον την παγκοσμιοποίηση.
To πρόβλημα, όπως το αντιλαμβάνεται ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι πως το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα λειτουργεί ενάντια στο συμφέρον των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος διαμαρτύρεται ότι ο «παγκοσμισμός» έχει βοηθήσει την Κίνα να ενισχυθεί εις βάρος των ΗΠΑ -υπονομεύοντας την αμερικανική ευημερία και υπεροχή. Αυτή η αντίληψη βρίσκεται πίσω από τη δραματική απόφαση του κ. Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές $200 δισ. στις ΗΠΑ, στο 25% από 10% προηγουμένως.
Για τον Σι Τζινπίνγκ, το πρόβλημα με την τρέχουσα παγκόσμια τάξη είναι η πολιτική και στρατηγική κυριαρχία  των ΗΠΑ. Ο Κινέζος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει η χώρα του να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Πολλοί εθνικιστές υποστηρικτές του Σι πηγαίνουν ακόμα πιο μακριά, μιλώντας ανοιχτά για την ελπίδα τους η Κίνα να γίνει η κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη.
Η εμπορική μάχη ΗΠΑ-Κίνας και ο κίνδυνος ατυχήματος

No comments:

Post a Comment