Wednesday, July 6, 2016

''Πώς θα βγούμε από τον οικονομικό «κύκλο του θανάτου» ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ FORTUNE

''Υπάρχουν κάποια μυρμήγκια κάπου στη Νότια Αμερική. Βαδίζουν σε φάλαγγα κατά χιλιάδες και καταβροχθίζουν τα πάντα στον διάβα τους. Δεν ζουν σε υπόγειες καλοκατασκευασμένες φωλιές όπως τα συνηθισμένα, ούτε αποθηκεύουν την τροφή τους να έχουν τον χειμώνα εφεδρείες. Ακολουθούν την βασίλισσα τους στα τυφλά. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουν μάτια. Και δεν αφήνουν τίποτε ζωντανό στο διάβα τους. Ακριβώς, λόγω του ότι είναι τυφλά, αυτού του τύπου η συμπεριφορά δίνει λύση στο πρόβλημα της επιβίωσής τους.
Πλην όμως, αν για κάποιο λόγο η κορυφή του στρατού βρεθεί στην ουρά, τότε η κίνηση γίνεται κυκλική, γυρνάνε γύρο από τον ίδιο τόπο. Και φυσικά κάποτε οι τροφές τελειώνουν και πεθαίνουν ομαδικά. Ο τρόπος ζωής τους, που υπαγορεύεται από το DNA τους, δεν τους έδωσε την απαραίτητη ευελιξία στο να μεταβάλουν την συμπεριφορά τους ώστε να προσαρμοστούν σε νέους τρόπους επιβίωσης.
Ο άνθρωπος, αν και με πιο σύνθετο εγκέφαλο, καμιά φορά μπαίνει σε αυτόν τον κύκλο θανάτου. Κάποιες φορές στο παρελθόν ηγέτες και κοινωνίες είχαν την συμπεριφορά που περιγράψαμε. Λόγου χάριν ο Χίτλερ. Ξεκίνησε με τους ναζιστές του και το Γενικό επιτελείο μια πορεία θανάτου. Ως μυρμήγκια-πολεμιστές βάδιζαν οι Γερμανοί αφήνοντας νεκρούς στο διάβα τους, και στο τέλος της άλογης πορείας τους είχαν την τύχη των μυρμηγκιών..''

No comments:

Post a Comment