Thursday, December 13, 2012

ΠΑΤΡΙΚ ΜΠΑΡΝΤ ''ΣΥΝΟΡΑ'' (ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ) της ΒΑΣΩΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


 ''Καλώς ήλθατε στη Σιουδάδ Χουάρες, στα Αμερικανο-μεξικανικά σύνορα… από την κακή πλευρά του Ρίο Γκράντε, εκείνη του Μεξικού. Καλώς ήλθατε “στην πόλη όπου ως κι ο διάβολος φοβάται να ζήσει” (σελ.13).

Καλώς σας βρήκαμε! Το θέμα όμως είναι πόσο καλά θα είμαστε αν κάποτε, με κάποιον τρόπο ή με κάμποσες απώλειες, θα καταφέρουμε να σας αφήσουμε.
Σύνορον: Ουσιαστικοποιημένο ουδέτερο του επιθέτου “σύνορος”, γειτονικός.

Σύνορο (συν + όριο):
1. Η νοητή συνήθως γραμμή που χωρίζει δύο ιδιοκτησίες ή δύο διοικητικές ενότητες.
2. Τα επίσημα αναγνωρισμένα όρια ενός κράτους, η μεθοριακή γραμμή. Επιτρέπεται ή απαγορεύεται η διέλευση από αυτά, με ή χωρίς απαγορεύσεις και περιορισμούς στη διακίνηση πολιτών και αγαθών.
3. Παραμεθόρια περιοχή, πόλη ή χωριό.
4. Για να εκφράσουμε κάποια μορφή περιορισμού ή απομόνωσης, τα περιοριστικά όρια, για κάτι που ξεπερνάει ακόμη και τη φαντασία (μεταφορικά).

Συν + όριο: Όμως, εδώ, δεν υπάρχει όριο, υπάρχει μόνο συν.

Συν στην απόγνωση, συν στην απώλεια, συν στο ψέμα, συν στα κάθε είδους συμφέροντα, συν στον πλούτο, συν στην φτώχεια, συν στην συγκάλυψη, συν… συν…, για να καταλήξουμε μετά από αμέτρητα συν, στο συν στον θάνατο ή μήπως χειρότερο από τον θάνατο είναι το συν στη βεβαιότητα πως τίποτε δεν θα αλλάξει;


Όλα αυτά θα ήταν πάρα πολύ όμορφα αν βασίζονταν στην φαντασία του συγγραφέα και μόνο. Τότε θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό νουάρ και ..''

No comments:

Post a Comment