Monday, November 12, 2012

Ενα αγρο-κεντρικό μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα του Αθανασίου Θεοδωράκη πολιτκού επιστήμονα

''Τα νεώτερα στοιχεία που αφορούν την ανεργία και ειδικά την ανεργία των νέων είναι αποκαλυπτικά. Οι δυσκολίες της ανάγνωσης των αριθμών λόγω της παραοικονομίας και της ελληνικής οικογενειακής επιχείρησης,  δεν πρέπει να οδηγήσουν ωστόσο στην υποτίμηση του προβλήματος. Πέρα όμως από τους αριθμούς υπάρχουν οι άνθρωποι, οι οικογένειες, τα πρόσωπα. Για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν περιμένουμε θαύματα: το δημόσιο αδυνατεί, οι επιχειρήσεις κλείνουν, το εμπόριο έχει δυσκολίες. Πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;
Η απάντηση βρίσκεται στην αυτο-απασχόληση και συγκεκριμένα στον αγροτικό τομέα. Από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη οι νέοι και οι άνεργοι επιστρέφουν στο χωριό, χωρίς βοήθεια, χωρίς στήριξη, συχνά χωρίς γνώση. Η κρίση οδηγεί τους ανθρώπους στην επιβίωση, στην αυτο=κατανάλωση, στην αγροτική παραγωγή. Εχω προτείνει το σύστημα των «αγρο-συνεργειών», τη συνεργασία δηλαδή διαφόρων  τομέων (μεταποίηση, εμπόριο, εξαγωγές) με χρήση των νέων τεχνολογιών και των νέων μεθόδων διαχείρισης.
Η Γαλλία έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια ένα ευνοϊκό καθεστώς για τους αυτο-απασχολούμενους, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Εδώ κυριαρχεί η γραφειοκρατία, η..'' 

3 comments:

  1. Ο μικρός αγροτικός κλήρος και η διασπορά του εμποδίζουν νομίζω, στην παλαιά Ελάδα τουλάχιστον, αξιόπιστη αγροτική ανάπτυξη.
    Εάντα πράγματα σήμερα θα μέρος των πλαστών επιδοτήσεων αγροτικών προϊόντων είχε χρησιμοποιηθεί για αναδασμούς της αγροτικής γης από τότε τα πράγματα θα ήσαν τώρα πολύ καλύτερα!
    Στο αγροτοσυνεταιριστικό πνεύμα των Ελλήνων δεν πιστεύω.
    Μερικές από τις μεγαλύτερες καταχρήσεις και από τις πιο εκτεταμένες διαφθορές εκεί τις είδαμε..

    ReplyDelete
  2. Προσυπογράφω.. Είναι ακόμη μια ''αρρώστεια'' της Ελληνικής κοινωνίας

    ReplyDelete
  3. Επαναλαμβάνω το σχόλιό μου που φαίνεται ακατάληπ[το λόγω κακής δακτυλογραφήσεως.
    Ο μικρός αγροτικός κλήρος και η διασπορά του εμποδίζουν νομίζω, στην παλαιά Ελάδα τουλάχιστον, αξιόπιστη αγροτική ανάπτυξη.
    Εάν μέρος των πλαστών επιδοτήσεων αγροτικών προϊόντων είχε χρησιμοποιηθεί για αναδασμούς της αγροτικής γης από τότε τα πράγματα θα ήσαν τώρα πολύ καλύτερα!
    Στο αγροτοσυνεταιριστικό πνεύμα των Ελλήνων δεν πιστεύω.
    Μερικές από τις μεγαλύτερες καταχρήσεις και από τις πιο εκτεταμένες διαφθορές εκεί τις είδαμε..1

    ReplyDelete