Monday, October 22, 2012

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ ''ΠΑΤAΤΕΣ ΨΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ''

Ισως το πιό αδικημένο στην Ελλάδα διατροφικό είδος είναι οι πατάτες. Το μόνο που ξέρουν να λένε οι περισσότεροι είναι ότι .. παχαίνουν και τις αποφέυγουν. Το ίδιο λένε για το ελαιόλαδο, τα καρύδια και πολλές άλλες ωφέλιμες τροφές. Και καταλήγουν τελικά στα low fat, μετράνε τις θερμίδες, αγοράζουν π.χ. γάλα με λίγα λιπαρά (δηλαδή με λίγες βιταμίνες, αφού οι βιταμίνες βρίσκονται στο λιπαρό τμήμα που αποφεύγουμε...), κλπ, κλπ. Ε, λοιπόν οι πατάτες πέραν του ότι αν τις φάτε π.χ. βραστές το μεσημέρι σας χορταίνουν για πάρα πολλές ώρες, έχουν και εξαιρετικά πολλά καλά διατροφικά στοιχεία και πάρα πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C , κλπ. Οσοι έχετε ... όρεξη μπορείτε να διαβάσετε το καλό άρθρο Antioxidants in Potato, http://ddr.nal.usda.gov/bitstream/10113/37761/1/IND43697806.pdf

Αγοράστε λοιπόν πρώτα τις πατάτες ! Ποιές πατάτες όμως να διαλέξετε ;; Για ψητές στο φούρνο διαλέγετε πάντα πατάτες που είναι ώριμες, έχουν σκούρο χρώμα, προς το γκρι, με χοντρή φλούδα, και όχι πατάτες φρέσκιες, με ψιλή φλούδα (αυτές είναι καλές για πουρέ γιατί λιώνουν εύκολα η για τηγανητές για αυτούς που τους αρέσουν οι πατάτες σπασμένες, κριτσανιστές, που απορροφούν πολύ λάδι όμως). Αν βρείτε την ποικιλία fabula είναι κατάλληλη αλλά και η spunta αλλά να μην είναι φρέσκια με ψιλή φλούδα. Θ αδιαλυθεί στο ταψί . Πάμε λοιπόν ... 
Βασίλης Φραντζολάς, Food Policy M.Sc, Εκπρόσωπος Δικτύου Καταναλωτών NutriSOS

  

No comments:

Post a Comment