Monday, May 30, 2011

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ ''ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΨΗΤΟ ΟΡΘΑΤΟ''


Το ψητό κοτόπουλο γίνεται εύκολα και κυρίως πολύ νόστιμο με τον τρόπο αυτό. Ούτε γύρισμα θέλει ούτε τίποτα !  Ψήνεται πολύ καλά και από την μεριά του στήθους παρόλο που στο τέλος θα γέρνει λίγο παραπάνω!  Φροντίστε να βρείτε μικρό κοτόπουλο, είναι πάντα πιο νόστιμο, μην πάρετε κοτόπουλο 2 κιλών. Συνοδεύεται ιδανικά με άσπρο ρύζι στο οποίο θα προσθέσετε στο τέλος που θα το σερβίρετε και τα υγρά από το ταψί.  Μπορείτε απο την αρχή να βάλετε στο ταψί και 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο ώστε τα υγρά να φτάσουν για 4 μερίδες ρύζι !


ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΨΗΤΟ ΟΡΘΑΤΟ

1 κοτόπουλο μέχρι1,5 κιλό, καλύτερα βιολογικό η ελευθέρας βοσκής
2  κ.σ.  ρίγανη
1,5 κ. γλ. αλάτι
1 κ.γλ.  πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1,5 κ.γλ.  πάπρικα (όχι καυτερή)

Σε ένα μπολάκι αναμιγνύετε τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε και 1 κ.σ. τριμένο αποξηραμένο φρέσκο θυμάρι.

Αφού βγάλετε τα τυχόν εντόσθια που θα έχει το κοτόπουλο το πλένετε πολύ καλά στο εσωτερικό του. Μετά το γεμίζετε με το μίγμα και με το χέρι σας φροντίζετε να πάει καλά σε όλη την εσωτερική του επιφάνεια γθρίζοντας το κοτόπουλο πέρα δώθε.  Βάλτε και λίγο από το μείγμα απέξω να δώσει καλύτερη εμφάνιση.  

Με ένα σπάγκο δέστε τα πόδια του κοτόπουλου χαμηλά ώστε να μην ανοίγουν και τοποθετήστε το όρθιο σε ένα ταψί στο οποίο θα προσθέσετε και ένα ποτήρι νερό για να μην καπνίσει ο φούρνος.

Βάλτε το ταψί σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ¼  ώρα η μέχρι να δείτε ότι το κοτόπουλο έχει πάρει απέξω ένα ωραίο χρώμα. Περίπου ένα 20λεπτο πριν το βγάλετε από το φούρνο γυρίστε το ταψί μισή βόλτα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά χωρἰς όμως να πειράξετε το κοτόπουλο όπως είναι μέσα στο ταψί. Το κοτόπουλο θα ψηθεί όρθιο όπως το βάλατε στο ταψί. Αν χρειαστεί βάλτε λίγο ακόμα νεράκι αν το νερό έχει εξατμιστεί και έχει αρχίσει να τσικνίζει το ταψί.

Βγάλτε το ταψί από το φούρνο, αφήστε το κοτόπουλο ένα 20λεπτο να κυκλοφορήσουν οι χυμοί του και μετά κόψτε το.

Βασίλης Φραντζολάς

No comments:

Post a Comment