Friday, April 15, 2011

Η ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ''ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ''

Χτες μόνοι εμείς λέγαμε ότι ο Σόυμπλε δεν είπε τίποτε από αυτά που του αποδίδει ο ελληνικός και ξένος Τύπος. Είπε τα αυτονόητα-κοιτάτε τις δηλώσεις του - και οι μεν ξένοι τα ερμήνευσαν όπως ήθελαν, μια και τώρα πραγματοποιείται η τελική επίθεση κατά της Ευρωζώνης και του ΕΥΡΩ. Από ποιους? Μα υπάρχουν πολλοί και διάφοροι ενδιαφερόμενοι.
Πρώτον όσοι κερδοσκοπούν με τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Δεύτερον οι δηλωμένοι εχθροί της ενιαίας Ευρώπης, δηλαδή οι αγγλοσάξονες.
Τρίτον οι Γερμανοί οικονομολόγοι τύπου Sinn που με αφορμή την Ελλάδα, επαναφέρουν την πρόταση για επιστροφή στο Μάρκο ή σε ένα πιο κλειστό ΕΥΡΩ με έξοδο του Νότου από την Ευρωζώνη..
Τέταρτον..Δεν μ' αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω τις κραυγές αγωνίας από τις ΗΠΑ σχετικά με τα ελλείμματά τους. Και το κέντρο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής απορρύθμισης, πηγή της διαρκώς εξελισσόμενης κρίσης από το 2007, βλέπει πως αν ηρεμήσουν οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, ο επόμενος αδύνατος κρίκος είναι οι ίδιες, που κινδυνεύουν άμεσα να ξεμείνουν από δανεικά..Και τότε αλίμονο σε μας κι αλίμονο σε αυτούς..
Όλοι αυτοί αντεπιτίθενται προσπαθώντας να αποδομήσουν την απόφαση της Ε.Ε. για δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης  μετά το 2013. Με αφορμή την Ελλάδα, αλλά τώρα πια και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία(Economist).

Σε ότι αφορά τους εντός Ελλάδος προωθούντες την ιδέα της αναδιάρθρωσης πριν την - ό μοι γένοιτο-ώρας της, είναι ποικίλων προελεύσεων, και σκοπιμοτήτων. αλλά τόσο διαφανείς, που μόνο τα δελτία των 9 μπορούν να απασχολήσουν..Και εξ άλλου, ποιας αναδιάρθρωσης? Στην χτεσινή ''Λέξη της Ημέρας'', αναφερθήκαμε στο θέμα. 
Δείτε τώρα τι πράγματι είπε ο Σόυμπλε, που το κατάλαβαν 24 ώρες μετά μια και ο ίδιος επεσήμανε το ζήτημα και τι λέει και ο Διοικητής της Τ.τΕ. 
Άρα? Τι σας λέω? Να ησυχάσουμε? Οχι βέβαια. Γιατί το πρόβλημά μας δεν είναι  αυτό που συζητάμε. Το πρόβλημά μας είναι ότι αδυνατούμε να ελέγξουμε τον κρατικό μηχανισμό ή δεν θέλουμε. Και αν αυτό το σκέλος της προσπάθειας δεν πετύχει- σίγαση της γεννήτριας παραγωγής ελλειμμάτων-όχι αναδιάρθρωση δεν θα πετύχουμε, ούτε πτώχευση δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε. Απλά θα διαλυθούμε..

No comments:

Post a Comment