Friday, February 26, 2010

ΕΡΕΥΝΑ FED ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS.

Évidemment, l’utilisation de ces instruments d’une façon qui pourrait potentiellement déstabiliser une entreprise ou un pays est contre-productif (…) Nous allons sans doute évaluer ce que nous apprennent les activités des maisons mères que nous supervisons ici aux États-Unis ». L’enquête semble donc non seulement viser la dissimulation d’une partie de la dette grecque grâce à des opérations de swap et de titrisations, mais aussi la spéculation dont fait l’objet ce pays sur le marché des CDS (credit default swap), ces assurances contre un défaut d’un pays.more"
Il est curieux que cette enquête soit d’abord lancée aux États-Unis, l’Union européenne faisant comme si cela ne la regardait pas ! Seul Guy Verhofstadt, le patron du groupe libéral du Parlement européen, a..''
Lire la suite..

Είναι αυτονόητο ότι θα άρχιζε έρευνα από την FED και το Κογκρέσο, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το εργαλείο(swap) με το οποία επενδυτικές τράπεζες ''εξαφάνιζαν'' -έστω νόμιμα- μέρος των ελλειμμάτων διαφόρων χωρών και στη συνέχεια τιτλοποιούσαν το παράγωγο(derivative). Το περίεργο είναι ότι η Ευρώπη παρακολουθεί παθητική το νέο κατόρθωμα των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, που τώρα έχουν εξαφανιστεί μετά το φιάσκο των subprimes. Προφανώς ο κίνδυνος μιας νέας παγκόσμιας κρίσης από τον αχαλίνωτο δανεισμό Κρατών αυτή τη φορά και όχι φτωχοδιάβολων των μεσοδυτικών Πολιτειών, ελλοχεύει. Κι έτσι τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) ανεβαίνουν και ανεβάζ0υν σημαντικά το κόστος δανεισμού-πέραν της κερδοσκοπικής παρέμβασης-.
Εύλογη η απορία, που αν απαντηθεί σωστά θα δώσει την απάντηση της κατάστασης που θα ζήσουμε την επόμενη δεκαετία στην Ελλάδα. Γιατί χρειάστηκε να αποκρύψει το έλλειμμα η μια Κυβέρνηση με νόμιμους για την εποχή τρόπους και η επόμενη με απόκρυψη καθαρή και ποινικά κολάσιμη? Μα για να μην πάρουν μέτρα. Ριζικά. Για την ανταγωνιστικότητα, την βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών ταμείων, τον περιορισμό της σπατάλης στο Κράτος, την Παιδεία και την αντιμετώπιση της διαφθοράς ιδίως στους τομείς υγείας, πολεοδομίας, προμηθειών εφορίας και προσλήψεψεων. Κι όλα αυτά τα έκαναν για το καλό μας. Για να μη μας ξεβολέψουν και τους καταψηφίσουμε. Με αποτέλεσμα όταν αποκαλυφθήκαμε να χρειαστεί να πάρουμε επώδυνα μέτρα μαζεμένα, με σχεδόν βέβαιη την βύθιση της οικονομίας ή να πτωχεύσουμε, με κίνδυνο εκτός απ΄την φτώχεια να βυθιστούμε και στην βία.
Μη μου πείτε ότι κι εμείς οι υπόλοιποι δεν ξέραμε τίποτε για το τι συμβαίνει, ιδίως από την εποχή της αποπομπής Γιαννίτση. Η πώς και η Ευρώπη αγνοούσε τα πάντα και μας μπαινοέβγαζε στην επιτήρηση.. Πάντως οι Τράπεζες που τώρα στοιχηματίζουν στην πτώχευση κρατών της Ευρωζώνης και στην καταστροφή του ΕΥΡΩ ,σας διαβεβαιώ, δεν γνώριζαν τίποτε. ¨Αδικα ασχολείται ο κ. Μπερνάκι...
Όσο για σας ''hypocrites lecteurs, mes semblables mes frères'' να σας λείπουν οι υποδείξεις να πληρώσω εγώ το χρέος της Ελλάδας που ψηφίσατε στη διπλανή δημοσκόπηση κατά πλειοψηφία.Α π ο κ λ ε ί ε τ α ι.

No comments:

Post a Comment