Tuesday, September 22, 2009

Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΝΤΟΝΤΟ(DODO):ΟΛΕΣ ΟΙ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ

Η πραγματική ιστορία από το βιβλίο «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»(περιληπτικά) :
Η Αλίκη και τα ζώα (η πάπια, ο παπαγάλος, το αετόπουλο, ο Nτόντο…) ύστερα από ένα «ατυχές» μπάνιο στη λίμνη των δακρύων της Αλίκης, είναι βρεγμένοι και παγωμένοι και αισθάνονται πολύ δυσάρεστα.O Nτόντο τους προτείνει έναν αγώνα δρόμου, έναν μαραθώνιο, αρκετά ιδιαίτερο. Χαράζει μια διαδρομή σχήματος κύκλου και τους καλεί να τρέξουν όπως αρέσει στον καθένα, χωρίς περιορισμούς(π.χ. ξεκινάνε όποτε θέλουν, σταματάνε όποτε θέλουν κλπ.)
΄Υστερα από μισή ώρα ο Nτόντο δηλώνει ότι ο αγώνας έληξε.
«Αλλά ποιος κέρδισε»;ενδιαφέρονται να μάθουν όλοι οι συμμετέχοντες.
Υστερα από μεγάλη περίσκεψη ,και αφού έχει διαπιστώσει ότι όλοι έχουν στεγνώσει και ζεσταθεί, ο Nτόντο δηλώνει τελικά:«΄Ολοι κέρδισαν και καθένας πρέπει να πάρει ένα δώρο».
''..Εκατοντάδες έρευνες που έχουν γίνει εδώ και μερικές δεκαετίες, έδειξαν ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη θεραπεία διαφόρων ψυχολογικών προβλημάτων.
Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο συμπέρασμα αυτών των ερευνών είναι ότι οποιαδήποτε θεραπεία που γίνεται «bona fide»(καλή τη πίστη), ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες τεχνικές που χρησιμοποιεί, έχει μεγάλες πιθανότητες να καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα.
Αυτή η υπόθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1976 σε μία μελέτη με τίτλο:«Συγκριτικές μελέτες των ψυχοθεραπειών : είναι αλήθεια ότι «όλοι κέρδισαν και ότι καθένας πρέπει να πάρει ένα βραβείο»»;(Luborsky L.,Singer B. Proc Annu Meet Am Psychopathol Assoc.1976(64):3-22)


Ο υπότιτλος της μελέτης προέρχεται από το βιβλίο του Lewis Caroll, «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»,στο οποίο ο Ντόντο, το πουλί-κριτής, δηλώνει ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στον αγώνα δρόμου κέρδισαν.*..

1 comment:

  1. Κυρία Μάρθα μου έχετε απόλυτο δίκαιο! Από όλες τις κατά καιρούς ευφάνταστες δραστηριότητές μου η ψυχοθεραπεία ήταν -μακροπρόθεσμα - από τις πιο αποδοτικές. Ωστόσο ακόμα περιμένω το βραβείο!
    Λώρα

    ReplyDelete