Wednesday, September 22, 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΒΑΡΔΑΚΑ ''ΤΟ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΖΟΝΤΟΣ ΕΙΣ ΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ''

''Ο άγιος Σώζων κατήγετο από την Λυκαονία της Μικράς Ασίας και έζησε κατά τους χρόνους του Διοκλητιανού (284-305). Το όνομά του προτού βαπτισθή ήτο Ταράσιος. Νεαρός στην ηλικία και ποιμήν προβάτων, σε όποιον τόπο οδηγούσε το κοπάδι του για βοσκή δίδασκε στους κατοίκους τον λόγο της ευσεβείας και έφερνε πολλούς ειδωλολάτρες στην μάνδρα του Θεού.
Κάποια ημέρα, τον καιρό που ξέσπασε ο μεγάλος διωγμός, ενώ έβοσκε το ποίμνιό του σε χλοερό λιβάδι, αποκοιμήθηκε ελαφρά και είδε θεία οπτασία, η οποία τον εθέρμανε στην πίστι. Κυριευμένος από ιερό ζήλο κατέβηκε στην Πομπηιούπολη της Κιλικίας και εισήλθε στο ναό των ειδώλων, όπου λατρευόταν το χρυσό άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος. Έκοψε το δεξί χέρι του αγάλματος, το κατατεμάχισε, πούλησε τα τεμάχια και διεμοίρασε τα χρήματα στους πτωχούς. Μεγάλη ήταν η αγανάκτησις των ειδωλολατρών. Ακόμη μεγαλύτερη όμως ήταν η έκπληξις τους, όταν είδαν των Σώζοντα να προλαμβάνη τις υποψίες τους και να παραδίδεται μόνος του στους νεωκόρους του ειδωλείου. Τον συνέλαβαν αμέσως και τον οδήγησαν στον ηγεμόνα της Κιλικίας Μαξιμιανό, που βρισκόταν τότε στην Πομπηιούπολη, για να αποδώση τιμές στο χρυσό αυτό ξόανοι. Ο ηγεμών τον προέτρεψε να θυσιάση στους θεούς, για να εξιλεωθή και να ελευθερωθή. Αλλά ο μάρτυς, αντί να απαντήση, περιέπαιζε τα είδωλα και τα ονόμαζε «έργα χειρών ανθρώπων». Έτσι, παραδόθηκε στους δημίους με την διαταγή να τού ξεσκίσουν τις σάρκες με σιδερένια νύχια. Κατόπιν τού φόρεσαν στα πόδια σιδερένια σανδάλια με αιχμηρά καρφιά και τον ανάγκασαν να βαδίζη..''

16 comments:

  1. Ευχαριστώ για την αφιέρωση.
    Στην περιοχή ενέσκηψε όμως προσφάτως και άλλος Ανατολίτης Άγιος.
    Ο εξ Αντιοχείας Κυπριανός μάγος το επάγγελμα!!
    Βλ.
    http://christosvardakas.blogspot.com/search/label/%CE%94%CE%95%CE%A1%CE%92%CE%95%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%91

    ReplyDelete
  2. Και επειδή ο δεσμός που παραθέτω (δεν γνωρίζω για ποιό λόγο) δεν λειτουργεί για να βρεθεί η ανάρτηση που παραπέμπω χρειάζεται στο ιστολόγιό μου να πληκτρολογηθεί η λέξη κλειδί ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ.

    ReplyDelete
  3. Βαγγέλης ΒαρδάκαςSeptember 24, 2010 at 11:43 AM

    Από το εξωτερικό σας ευχαριστώ και εγώ για την αφιέρωση...
    Ο σωστός δεσμός για το ιστολόγιο του κ. Χρίστου Βαρδάκα είναι:
    http://christosvardakas.blogspot.com/2006/10/blog-post_16.html
    Συνιστώ ενθέρμως την ανάγνωσή του, δηλώνοντας ότι μέχρι προ μηνός (που ξαναεπισκεφθηκα τα Δερβενάκια) τίποτε δεν είχε αλλάξει!

    ReplyDelete
  4. Βαγγέλης ΒαρδάκαςOctober 2, 2010 at 3:02 PM

    Σήμερα, 2 Οκτωβρίου, όπως πληροφορήθηκα, γιορτάζει ο Άγιος Κυπριανός... Πιο πολύ κόσμο θα έχει το δήθεν μοναστήρι κάτω από τον ανδριάντα του Κολοκοτρώνη, από όσον μαζεύει στις 26 Ιουλίου, επέτειο της μάχης των Δερβενακίων, ο Άγιος Σώστης...
    Ο άγιος Κυπριανός (όπως και ο άγιος Εφραίμ, λύνει όλα τα μάγια βλέπετε...

    ReplyDelete
  5. Ε τότε να του κάνουμε κανένα αφιέρωμα. ιΣΩς ΑΎΡΙΟ που βάζουμε τα ορθόδοξα

    ReplyDelete
  6. Βαγγέλης Βαρδάκας, Αντ. Τριφύλλης... Μήπως Β' γυμνάσιο Αρρένων έτος αποφ. 1963 και ΕΜΠ 1968;

    ReplyDelete
  7. ''Του δευτέρου γυμνασίου οι λεβέντες παν μπροστά..''

    ReplyDelete
  8. Συχνάζετετ μήπως τώρα και στηνκατάληψη του κτιρίου του σχολέιου σας;

    ReplyDelete
  9. Μπα, δεν μας είπαν τίποτε. Περιοριστήκαμε στο ΄¨Υπατίας''

    ReplyDelete
  10. "...Προχωρούν γιατί πιστεύουν σε μεγάλα ιδανικά..."
    Αυτό το κτίριο του Β' Γυμνασίου, ήταν από τα πρώτα νομίζω που είχε την κακή τύχη να καταλειφθεί. Βέβαια δεν είχε την πολυτέλεια του "Υπατία" (μέγαρο Λιβιεράτου),το οποίο είχε ανακαινισθεί και επιπλωθεί δαπάναις του δημοσίου! Ημουν φίλος με τον Βαγγέλη Βαρδάκα, είχα γνωρίσει και τον Χρίστο και την αδελφή του στο σπίτι του. Και τον Αντώνη βέβαια στο γυμνάσιο. Διονύσης Μουζάκης λέγομαι και είμαι πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ. Συγγνώμην για το... θηρίο (τίγρις της Σιβηρίας), που έχω για αβάταρ. Ελπίζω να μην τρομάξατε! Δεν έχω καμμία σχέση με οργανώσεις που το έχουν σαν σύμβολο. Το επέλεξα γιατί είναι ένα από τα ομορφότερα ζώα και απειλείται με εξαφάνιση. Διάβαζα τελευταίως, ότι μόνο 14 ζώα είναι ο ενεργός πληθυσμός. Α-Ναί την ανωνυμία και το αβάταρ είχα επιλέξει το 2006, όταν συμετείχα στο blog του Νίκου Δήμου. Εκεί είχαμε συναντηθεί με τον Χρίστο.

    ReplyDelete
  11. ΚΑΛΏς βρεθήκαμε λοιπόν.. Ενημερώνω τους Βαρδάκες. Οσο για ο Αβαταρ δεν καταλαβα τι εννοεις

    ReplyDelete
  12. Βαγγέλης ΒαρδάκαςMarch 11, 2011 at 5:14 PM

    @Dion.M.
    Εγώ σε θυμάμαι πολύ καλά! Απουσιολόγος γαρ!
    Δώσε συντεταγμένες!

    ReplyDelete
  13. Καλώς βρεθήκαμε Αντώνη!

    Για το αβαταρ, εννοώ ότι η επιλογή της τίγρης της Σιβηρίας εκ μέρους μου ως αβάταρ, δεν έγινε από μεγαλομανία, όπως γίνεται συνήθως από όσους διαλέγουν αυτό το ζώο ώς σύμβολο, (όπως και τον αετό)αλλά από συμπάθεια σε ένα κινδυνεύον και όμορφο ζώο.
    Επίσης δικαιολογήθηκα για την -αρχική- χρήση ψευδωνύμου, σε μια παρέα που όλοι είναι με τα ονόματά τους. (Αβάταρ εννοώ την φωτογραφία που μπαίνει αυτομάτως δίπλα στο σχόλιό μας, κατόπιν επιλογής μας στο προφίλ. Δεν εννοώ βέβαια το κινηματογραφικό έργο. :-) Η ιδέα βέβαια είναι η ίδια... Ενα πνεύμα που μας ακολουθεί... Η λέξη είναι σανσκριτική και έχει σχέση με τον ζωροαστρισμό αν θυμάμαι καλά).

    ReplyDelete
  14. Και μετά λένε ότι το διαδίκτυο απομονώνει τους ανθρώπους... Να που γίνεται το αντίθετο και φέρνει σε επικοινωνία ανθρώπους που έχουν χαθεί, λόγω τυχαίων γεγονότων.

    ReplyDelete
  15. Συντεταγμένες:Αν κάνεις κλικ στο ζώον, δηλαδή στο αβάταρ, βγαίνει το προφίλ του blog. Εγκαταλελειμμένου αλλά όχι ατιμασμένου ελπίζω. Από εκεί μπορείς να στείλεις μαίηλ. Επίσης στο facebook η διεύθυνση είναι http://el-gr.facebook.com/people/Dionysios-Mouzakis/100001222932457
    Εκεί θα φανεί και η πραγματική μου φάτσα για να μην κρύβομαι πίσω από την τίγρη.
    Βαγγέλη χάρηκα πολύ. Καλώς βρεθήκαμε χάριν του Αντώνη και ενός φίλου που τυχαία μου σύστησε χθες το blog του και είδα το όνομά σου.

    ReplyDelete