Saturday, February 7, 2009

ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΑ Ο κ.ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ ''Ectopistes migratorius'' ή Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΡΘΑΣ

Η ιστορία αφορά, κατά σύμπτωση, ένα πουλί που συγγενεύει στενά με φάσσες. Πρόκειται για το μεταναστευτικό περιστέρι της Βόρειας Αμερικής. Κανένα πουλί δεν είχε ποτέ μεγαλύτερους πληθυσμούς. To Ectopistes migratorius, όπως ονομάζεται επιστημονικά, ήταν ένα εξαιρετικά άφθονο πουλί με πληθυσμούς που έφθαναν το 40% του συνολικού πληθυσμού όλων των άλλων πουλιών μαζί.  Λέμε ήταν γιατί δεν είναι πια. Το αμερικάνικο μεταναστευτικό περιστέρι, που κάποτε αριθμούσε 5 δισεκατομμύρια άτομα, έχει σήμερα παντελώς εξαφανιστεί. Αξίζει λοιπόν να πούμε την ιστορία του.
Όταν οι πρώτοι άποικοι έφθασαν στην Ανατολική Ακτή, απόρησαν για τα  απέραντα σμήνη περιστεριών που περνούσαν στον ουρανό, κρύβοντας επί ημέρες τον ήλιο. Το μήκος ενός συνηθισμένου σμήνους ήταν 1,5 χιλιόμετρo πλάτος και 500 χιλιόμετρα μήκος.
Εύκολο και άφθονο θήραμα, το αμερικανικό μεταναστευτικό περιστέρι ήταν κάτι σαν το μάννα εξ ουρανού. Το κρέα τους ήταν μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών για τους φτωχούς αποίκους.
Πώς εξαφανίστηκε; Ρωτήστε τους κυνηγούς που πίστευαν στην κλασική αριθμητική. Στην πραγματικότητα η εξήγηση βρίσκεται στην αριθμητική του Μπόμπου. Ο αριθμός των σκοτωμένων περιστεριών ήταν κατά πολύ μικρότερος από των αριθμό των περιστεριών που έπεσαν θύμα της διαταραχής του κύκλου ζωής τους

read more ..

1 comment:

  1. Μπράβο για το διαφωτιστικό και τρυφερό κείμενό σας

    ReplyDelete