Monday, August 24, 2020

Τάσος Γιαννίτσης στην «Μ»: Αξιοποίηση των κεφαλαίων της Ε.Ε. σε στοχευμένες και όχι σε τυχαίες και μικρής αναπτυξιακής σημασίας επενδύσεις

 Η πανδημία επηρεάζει τον τρόπο που βλέπει ο καθένας τον κόσμο. Επηρεάζει ακόμη και τις αντιλήψεις μας για την οικονομία, την πολιτική, τις κοινωνικές σχέσεις, τη συλλογικότητα, τις σχέσεις μας με το Κράτος, το ρόλο μας ως ατόμων, το χθες, το σήμερα και το μέλλον, τονίζει ο πρώην υπουργός και  Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάσος Γιαννίτσης.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της «Μεταρρύθμισης» και του Αντώνη Τριφύλλη, ο κ. Γιαννίτσης επισημαίνει, πως την περίοδο της πανδημίας κάθε ατομική συμπεριφορά δεν ενέχει μόνο τον κίνδυνο θανάτου ή αρρώστιας για τον καθένα ή τους διπλανούς του ή το βαθμό εξάπλωσης της ασθένειας. Οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων, σχολείων, εστιατορίων, κινηματογράφων ή μαγαζιών, σε απολύσεις, σε καθίζηση της οικονομίας, σε φτώχεια και ανισότητες, πλήττοντας τους πάντες, αδιάφορο αν παίρνουν μέτρα προφύλαξης ή όχι.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και της Ελλάδας, ο κ. Γιαννίτσης  τονίζει πως η επίδρασή τους θα καθοριστεί από το συνδυασμό τους με δικές μας αποφάσεις πολιτικής και ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές, σημειώνοντας ότι η πανδημία έπληξε την ελληνική οικονομία σε μια στιγμή που τα οικονομικά και κοινωνικά της μεγέθη βρίσκονταν ακόμα σε επίπεδα του 2000 ή και προγενέστερα.

Επισημαίνει ακόμη πως η αξιοποίηση των κεφαλαίων της Ε.Ε. πρέπει να γίνει σε στοχευμένες και όχι σε τυχαίες και μικρής αναπτυξιακής σημασίας επενδύσεις. Πρέπει, επίσης να είναι προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Τουλάχιστον, όσο αυτό είναι εφικτό.

Οι τεχνολογικές μεταβολές διεθνώς- σημειώνει- προκειμένου το παραγωγικό σύστημα να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και σε νέες απαιτήσεις της ζήτησης θα είναι ραγδαίες και το ερώτημα είναι πόσο το ελληνικό παραγωγικό σύστημα θα μπορεί να παρακολουθήσει τέτοιους μετασχηματισμούς ή αν θα μένει πίσω.

Διαβάστε περισσότερα.. 

No comments:

Post a Comment