«Θα πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά γιατί ο δημοκρατικός καπιταλισμός δεν παράγει πλέον τόση ευημερία, όση γνώρισαν οι δυτικές χώρες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και μέχρι την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι σαφές έτσι, ότι οι δυτικοί οικονομικοί και πολιτικοί θεσμοί που οδηγούν τις δημοκρατίες μας εδώ και σαράντα χρόνια δεν είναι δεδομένοι.
Οι εταιρίες μας δεν πρέπει να βλέπουν λοιπόν τα στενά συμφέροντά τους, αλλά να μοιράζονται τους προβληματισμούς του ευρύτερου περιβάλλοντός τους.» Αυτά τα λόγια ειπώθηκαν από τον απερχόμενο πρόεδρο της Επιχειρηματικής Στρογγυλής Τράπεζας των ΗΠΑ (Business Round Table USA) Jamie Dimon, επικεφαλής της J.P. Morgan Chase, που είμαι μία από τις τέσσερεις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Και η διατύπωση δεν ήταν τυχαία. Έγινε στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης 200 CEO που είναι μέλη της BRUSA και οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 15 εκατομμύρια απασχολούμενους, ενώ συμβάλλουν κατά 500 δις δολλάρια στο τζίρο δύο εκατομμυρίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τον τελευταίο καιρό, αρκετοί Αμερικανοί CEO προβληματίζονται. Η χώρα τους υποφέρει από μείωση της παραγωγικότητας, άνοδο των ανισοτήτων και ισχυρά χρηματοπιστωτικά πλήγματα. Η κατάσταση αυτή έχει και άμεσες πολιτικές επιπτώσεις, που είναι η άνοδος του λαϊκισμού, οι τάσεις προστατευτισμού και η κατασπατάληση παραγωγικών πόρων που κατευθύνονται προς την προσοδοθηρία εις βάρος της πραγματικής οικονομίας.
Η συνεχής άνοδος του προσοδοθηρικού καπιταλισμού, τονίζει ο καθηγητής του Χάρβαρντ Τζέισον Φούρλαμ, δημιουργεί μια οικονομία στην οποίαν η αγορά και η πολιτική εξουσία επιτρέπουν σε άτομα και προνομιούχες επιχειρήσεις να αποκομίζουν προσόδους που αφαιρούν από άλλες κοινωνικές. κατηγορίες...
No comments:
Post a Comment