Monday, September 24, 2018

''Τάσεις ανασύνθεσης του ευρωπαϊκού πολιτικού τοπίου'' Του Τάκη Αναστόπουλου TO BHMA




Σε προηγούμενα άρθρα μου στο Βήμα είχα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ευρωπαϊκές χώρες ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019. Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει από την αρχή της θητείας του εκφρασθεί υπέρ της ανασύνθεσης του ευρωπαϊκού πολιτικού τοπίου με τη δημιουργία μίας νέας πολιτικής ομάδας στην Ευρωβουλή που θα ξεπερνά την παραδοσιακή διάκριση Δεξιά/Αριστερά. Από την πλευρά τους οι ακροδεξιοί εθνολαϊκιστές και ευρωσκεπτικιστές συντονίζουν τις ενέργειές τους προκειμένου να έχουν μία ισχυρή παρουσία στο νέο Ευρωκοινοβούλιο και να μπορέσουν έτσι να το θέσουν  σε ομηρεία. 



Στη χώρα μας παρακολουθούμε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις χωρίς να συμμετέχουμε ενεργά στις ζυμώσεις. Όσο όμως θα πλησιάζουμε στην ευρωκάλπη το πολιτικό τοπίο εντός της ΕΕ θα αρχίσει να κατασταλλάζει. Σήμερα δείχνει να διαμορφώνεται ως εξής:
  • Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα συνεχίσει κατά πάσα πιθανότητα να είναι η μεγαλύτερη πολιτική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και αν αυτό χάσει μέρος της δύναμης του. Η ΝΔ δεν θα αφήσει τη σιγουριά που προσφέρει η συμμετοχή της στο ΕΛΚ.
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment