Friday, March 30, 2018

''Τα δύο λάθη που κάνουν οι αγορές με την Ιταλία'' του Wolfgang Münchau

''Η Ιταλία δεν είναι η μόνη πιθανή πηγή μελλοντικής οικονομικής αστάθειας για την ευρωζώνη, αλλά είναι η πιο προβλέψιμη. Άλλες είναι ο εμπορικός πόλεμος και η παγκόσμια οικονομική υποχώρηση -ή πιο πιθανώς και τα δύο.
Ενας εμπορικός πόλεμος παραμένει σαφής και παρών κίνδυνος. Η ΕΕ έχει εξασφαλίσει αναβολή από τους δασμούς των ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό εμπορικό μπλοκ εξαρτάται επικίνδυνα από την εξαγωγή μεταποιημένων αγαθών. Και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην παρερμηνεύσουμε την ανακοίνωση μίας μικρής καθυστέρησης ως ένδειξη χαλάρωσης του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε μία τακτική απόφαση να μην πολεμήσει την ΕΕ και την Κίνα, την ίδια περίοδο. Οπότε, η απειλή για την ΕΕ δεν έχει απομακρυνθεί και οι παραχωρήσεις που θα πάρει για μόνιμη εξαίρεση πρόκειται να είναι επιβλητικές.
Ένας εμπορικός πόλεμος ή ένα γεωπολιτικό ατύχημα έχουν γίνει πιο πιθανά. Και τα δύο έχουν τη δυνατότητα να δώσουν τέλος στην τρέχουσα τάση της παγκόσμιας οικονομικής επέκτασης. Μία υποχώρηση, ακόμη και στο επίπεδο της ύφεσης, θα ήταν δηλητηριώδης για την ευρωζώνη -και την Ιταλία..''

No comments:

Post a Comment