Saturday, July 23, 2022

Απειλές, Αστάθεια και Αναταραχή στον Ευρωπαϊκό Νότο ΕΛΙΑΜΕΠ Marc Pierini,

 

  • Η επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία τον Σεπτέμβριο του 2016 αποδείχθηκε ότι είχε πολύ ευρύτερους στόχους. Η ανάπτυξη αεροπορικών και ναυτικών βάσεων παρείχε στη Μόσχα υποδομές για επιχειρήσεις στη Μεσόγειο και στην υποσαχάρια Αφρική. Η παράδοση πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία πρόσθεσε ένα ακόμη σημαντικό στρατηγικό κέρδος.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με ευρείες προκλήσεις στον Νότο της, με απότομη υποχώρηση του κράτους δικαίου, πολιτική αστάθεια και έξαρση του αυταρχισμού. Ευρύτερα φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, οι δημογραφικές τάσεις και οι εγκληματικές δραστηριότητες των δικτύων εμπορίας ανθρώπων επιτείνουν τις προκλήσεις. Το «Ισλαμικό Κράτος» εξακολουθεί επίσης να αποτελεί απειλή.
  • Η επιλογή της Τουρκίας για αποσταθεροποιητικές πολιτικές έχει προκαλέσει αμηχανία στους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο πρόσφατο παρελθόν. Οι εντάσεις με την ΕΕ έχουν αυξηθεί λόγω της αμφισβήτησης των θαλασσίων συνόρων και της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας.
  • Αν και σε μεγάλο βαθμό αυτές ήταν συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι μείζονες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής το 2022 σηματοδότησαν μια στιγμή-ορόσημο και αποτελούν χρήσιμο προηγούμενο για τις πολιτικές της Ένωσης έναντι τρίτων χωρών.
  • Στο εγγύς μέλλον, η ΕΕ θα πρέπει να επινοήσει μια νέα μορφή, διαφορετική από την ένταξη, για τη σχέση της με τις χώρες της “ευρύτερης Ευρώπης” και να χρησιμοποιήσει την πλέον διαφοροποιημένη “εργαλειοθήκη εξωτερικής πολιτικής” της με συνεκτικό και αποτελεσματικό τρόπο.
  • Διαβάστε την συνέχεια..

No comments:

Post a Comment