Tuesday, September 21, 2021

''Οι δυο τηλεφωνικές επαφές του Σι Τζι Πινγκ και το φαινόμενο της πεταλούδας'' του Α.Τ. ''ΤΟ ΒΗΜΑ''

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υγειονομική και κλιματική κρίση φέτος το καλοκαίρι μας έφερε αντιμέτωπους με  πολιτικές ανατροπές. Όπως γράφει ο Gedeon Rachman στους Financial Times οι κρίσεις έβαλαν τέλος στις προσδοκίες της Αραβικής Άνοιξης. Ολόκληρη η Μέση Ανατολή έχει πλέον απορρίψει την δημοκρατική διακυβέρνηση.

Οι χώρες αυταρχικής διακυβέρνησης ή όσες είναι κατ΄όνομα μόνο δημοκρατίες, βρέθηκαν σε απελπιστική οικονομική κατάσταση. Η πρόσβαση στις χρηματαγορές είναι πλέον σχεδόν απαγορευτική, ο πληθωρισμός σε πολλές από αυτές έγινε αποπνικτικός για την πλειοψηφία των κρατών και κάποια από αυτά υποβιβάστηκαν σε «αποτυχημένα κράτη». Το ίδιο ισχύει και για τις περιφερειακής δυνάμει  όπως η Τουρκία και το Ιράν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο του. Προσπάθησε να στηρίξει δεκάδες χώρες που οφείλουν αποπληρωμές παρατείνοντας τις καταβλητέες δόσεις, αλλά και πάλι το πρόβλημα δεν λύνεται. Ως τελευταίο καταφύγιο ελπίδας προβάλει ο ισχυρός ηγέτης που μπορεί να εξασφαλίσει μια στοιχειώδη οικονομική βοήθεια και να  επιβάλλει την τάξη.

Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment