Tuesday, December 3, 2019

''Ο εφησυχασμός παραμένει απειλή για την ευρωζώνη'' του Wolfgang Münchau

Ο Ματέο Σαλβίνι είπε πρόσφατα πως το ευρώ είναι «απολύτως μη αναστρέψιμο». Ο ηγέτης του ιταλικού κόμματος Λέγκα δεν είναι ο μόνος λαϊκιστής στην Ευρώπη που άλλαξε τακτική για το ευρώ. Ούτε η Μαρίν Λε Πεν, η Γαλλίδα ηγέτιδα του ακροαριστερού Εθνικού Συναγερμού, επιδιώκει πλέον την έξοδο από την ευρωζώνη.
Θα πρέπει να είμαστε χαλαροί; Όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα παρέχει απεριόριστη στήριξη στο ευρώ, η μόνη απειλή που μπορούμε να διανοηθούμε για τη συνοχή της ευρωζώνης, μπορεί να είναι πολιτική. Αν οι ηγέτες των περισσότερων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην ευρωζώνη έχουν εγκαταλείψει τη μάχη κατά του ευρώ, τότε θα υπέθετε κανείς πως αυτό αποτελεί πηγή ανακούφισης. Ίσως όμως αυτή η εκτίμηση εξακολουθεί να είναι υπερβολικά εφησυχαστική.
Η αίσθηση μιας τέτοιας ανακούφισης εξαρτάται από το πώς ορίζει κανείς την απειλή για την ευρωζώνη και αν πιστεύει τον κ. Σαλβίνι. Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να σκέφτεται. Ούτε τι θα σκέφτεται όταν τελικά καταφέρει να έρθει στην εξουσία. Μπορεί να ψεύδεται.
Αυτό που γνωρίζουμε, όμως, είναι...
Ο εφησυχασμός παραμένει απειλή για την ευρωζώνη

No comments:

Post a Comment