Thursday, November 28, 2019

Γιατί ο χρυσός γίνεται όλο και πιο ελκυστικός

Οι λάτρεις του χρυσού μου φαίνονταν πάντα παρανοϊκοί. Πρέπει να πιστεύεις πραγματικά ότι ο ουρανός θα πέσει στο κεφάλι μας για να βάζεις στην άκρη μπάρες σε φυσική μορφή στην ψηφιακή εποχή. Ετσι, είναι κάπως ανησυχητικό που κάποιοι επενδυτές και κεντρικοί τραπεζίτες εκθειάζουν τον χρυσό.
Η Ολλανδική Κεντρική Τράπεζα υποστήριξε πρόσφατα σε ένα άρθρο ότι αν επρόκειτο να υπάρξει μια νομισματική επαναρύθμιση «το απόθεμα χρυσού μπορεί να λειτουργήσει ως μια βάση», για να χτιστεί εκ νέου το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. «Ο χρυσός στηρίζει την εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του ισολογισμού μιας κεντρικής τράπεζα και δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας».
Η συζήτηση για το χρυσό ωστόσο, δεν το κάνει αυτό. Ο επενδυτής Ρέι Ντάλιο πρόσφατα τρόμαξε τους παρεβρισκόμενους σε συνέδριο του «Institute for International Finance», όταν αναφέρθηκε στην πιθανότητα στροφής στο χρυσό εξαιτίας των ανησυχιών του για την δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ.
Αυτό δεν είναι νέο επιχείρημα. Από το 2016 τουλάχιστον, χρηματοπιστωτικοί γίγαντες, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της JP Morgan, Τζ. Ντάιμον και του διαχειριστή hedge fund Στάνλει Ντρουκενμίλερ επεσήμαναν ότι μη χρηματοδοτημένες συντάξεις και επιδόματα υγείας ορθώνονται ως παγόβουνο για την αμερικανική οικονομία. Πράγματι
Γιατί ο χρυσός γίνεται όλο και πιο ελκυστικός

No comments:

Post a Comment