Friday, March 22, 2019

''Γιατί οι επόμενες κρίσεις είναι αναπόφευκτες'' Martin Wolf

''Μάθαμε αυτόν τον μήνα ότι η Fed αποφάσισε να αυξήσει πάνω από το τρέχον μηδενικό επίπεδο το αντικυκλικό κεφαλαιακό μαξιλάρι που πρέπει να κρατούν οι τράπεζες, αν και η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στην κορύφωση του οικονομικού κύκλου.
Απέσυρε επίσης «ποιοτικά» κριτήρια από τις ασκήσεις αντοχής των αμερικανικών τραπεζών, αν και όχι για τις ξένες τράπεζες. Τέλος, το Εποπτικό Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSOC), του οποίου προΐσταται ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, απέσυρε και τον τελευταίο ασφαλιστικό κολοσσό από τη λίστα του με τα «πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν» ιδρύματα.
Οι αποφάσεις αυτές μπορεί να μη βάλουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δείχνουν όμως ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι προκυκλικό: είναι χαλαρό όταν θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρό και αυστηρό όταν θα έπρεπε να είναι χαλαρό. Μαθαίνουμε, όντως, από την ιστορία και μετά ξεχνάμε.
Το τραπεζικό ρυθμιστικό πλαίσιο έχει γίνει πιο αυστηρό μετά τις κρίσεις του 2007-2012. Οι απαιτήσεις για τα κεφάλαια και τη ρευστότητα είναι πιο αυστηρές,

Γιατί οι επόμενες κρίσεις είναι αναπόφευκτες

No comments:

Post a Comment