Wednesday, March 13, 2019

Επικίνδυνη πρόσδεση των ευρωτραπεζών στο κρατικό χρέος



Οι τράπεζες ανά την ευρωζώνη έχουν ξεκινήσει συσσωρεύουν αποθέματα κυβερνητικών ομολόγων των κρατών τους, για πρώτη φορά μετά την κρίση χρέους πριν από μισή δεκαετία, παρότι η ΕΚΤ ξεκινά νέο γύρο τόνωσης ώστε να τις ωθήσει προς τον δανεισμό.
Η ενθάρρυνση των τραπεζών στο να προσφέρουν πίστωση στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ήταν ο κύριος στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια, μέσω επιτυχημένων προγραμμάτων φθηνών δανείων από την κεντρική τράπεζα. Ωστόσο κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επέλεξαν να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους αγοράζοντας κυβερνητικά ομόλογα, για τα οποία δεν απαιτείται να διακρατηθεί κεφάλαιο ως κάλυψη απέναντί τους, από το να προσφέρουν καινούργια δάνεια, για τα οποία απαιτείται.
Την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι τράπεζες χρησιμοποίησαν κάποια από τα προηγούμενα προγράμματα φθηνού δανεισμού για να χρηματοδοτήσουν την αγορά κρατικού χρέους. Ο κος Ντράγκι μιλούσε καθώς η ΕΚΤ αιφνιδίασε τις αγορές ανακοινώνοντας νέες σειρές πολυετών δανείων για τις τράπεζες σε μια προσπάθεια να ωθήσει την ανάπτυξη.
Επικίνδυνη πρόσδεση των ευρωτραπεζών στο κρατικό χρέος

No comments:

Post a Comment