Wednesday, January 9, 2019

Κρατικό Βραβείο στον Μιχάλη Μοδινό για το μυθιστόρημά του Επιστροφή

Με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη τίμησε η Ακαδημία Αθηνών, στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία της την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, τον Μιχάλη Μοδινό για το μυθιστόρημά του Επιστροφή.
Ο Μιχάλης Μοδινός, μέσα από το μυθιστόρημά του, προσφέρει στον αναγνώστη ένα έξοχο, τρυφερό και σαρκαστικό σχόλιο πάνω στην ταυτότητα, τη μνήμη και τις ιδιαιτερότητες των τόπων.
Περιβαλλοντολόγος, γεωγράφος και μηχανικός, ο Μιχάλης Μοδινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Έζησε, δούλεψε και ταξίδεψε στις πέντε ηπείρους ως ερευνητής και συνεργάτης διεθνών οργανισμών. Ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Νέα  Οικολογία, είναι συγγραφέας τεσσάρων μυθιστορημάτων και πολυάριθμων θεωρητικών-δοκιμιακών έργων γύρω από την αναπτυξιακή διαδικασία και την οικολογική προβληματική με γεωγραφική, περιηγητική και λογοτεχνική ματιά. Υπήρξε από τα πρώτα ενεργά στελέχη του οικολογικού κινήματος και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων το 1990. Διετέλεσε πρόεδρος του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών   και του  Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος.
Δίδαξε σε ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά τον κόσμο. Από το 1994 ως το 1999  διηύθυνε την ελληνική έκδοση της Κατάστασης του Πλανήτη, σε συνεργασία με το Worldwatch Institute, ενώ από το 1998 διοργανώνει το Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο, προϊόν του οποίου είναι έντεκα συλλογικοί τόμοι (Εκδόσεις Στοχαστής, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).
Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Χρυσή Ακτή (2005) Ο Μεγάλος Αμπάι (2007), Επιστροφή (2009), Η Σχεδία (2011)
 https://www.literature.gr/kratika-vraveia-logotechnias-2017-ston-michali-modino-gia-to-ergo-toy-ekoyatoria-to-kratiko-vraveio-mythistorimatos/

No comments:

Post a Comment