Saturday, January 12, 2019

Ο Τρικούπης, ο Ηλιού, ο Κύρκος και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Ο δημοκρατικός και κοινοβουλευτικός χαρακτήρας του πολιτεύματός μας στηρίζεται στις «δίδυμες» και σύμφυτες αρχές:

α) την κοινοβουλευτική αρχή που κατοχυρώνεται συνταγματικά το 1927 και ορίζει ότι το κοινοβουλευτικό πολίτευμα είναι ένα πολίτευμα εξάρτησης. Η Κυβέρνηση ασκεί την εκτελεστική εξουσία υπό την αίρεση της εξασφάλισης και της διατήρησης της εμπιστοσύνης της Βουλής.

β) την αρχή της δεδηλωμένης που κατοχυρώθηκε συνταγματικά στην Συντακτική Βουλή της Μεταπολίτευσης το 1975, έναν αιώνα μετά την εκφώνηση του περίφημου «Λόγου του Θρόνου» που συνέταξε ο Χαρίλαος Τρικούπης και εκφώνησε ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’. Ο Χαρίλαος Τρικούπης διατυπώνοντας την «αρχή της δεδηλωμένης» κατήργησε το άρθρο του Συντάγματος που επεφύλασσε στον Βασιλιά το προνόμιό του να διορίζει την κυβέρνηση κατά το δοκούν και θεμελίωσε ουσιαστικά την κοινοβουλευτική ιστορία της νεότερης Ελλάδας αφού, από τότε και μέχρι σήμερα, κυβέρνηση σχηματίζει μόνον όποιος εξασφαλίζει και διατηρεί την πλειοψηφία, με την έκφραση εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση δεν αρκεί να διαθέτει την εμπιστοσύνη της Βουλής, αλλά και να διαθέτει την «δεδηλωμένη» κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην αρχή αλλά και μεσούσης της βουλευτικής περιόδου.
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment