Tuesday, December 11, 2018

Πώς το ευρώ θα διασωθεί και μαζί του και η Ευρώπη ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ FORTUNE


«Έρχεται μια νέα “εποχή της οργής”, κατά την οποία οι ανισότητες θα ξεπερνούν εκείνες της «χρυσής εποχής» του καπιταλισμού, τον 19ο αιώνα. Κριστίν Λαγκάρντ

Τα σενάρια διάλυσης της Ευρωζώνης κυρίως, αλλά και της Ε.Ε. εμφανίζονται όλα αυτά τα χρόνια της συνεχιζόμενης κρίσης. Και κορυφώνονται από την εμπορική και φορολογική πολιτική των ΗΠΑ αλλά και την άνοδο των δυνάμεων του εθνικισμού. Η αιτία της κρίσης ήταν το χρηματοοικονομικό κραχ του 2007, που μετανάστευσε στον τραπεζικό τομέα, στην πραγματική οικονομία και στην κρίση δημόσιου χρέους στην Ε.Ε.
Τα «πλοκάμια» της στραγγαλίζουν  την πολιτική ζωή με τη μορφή του λαϊκισμού, της απομόνωσης και την μετανάστευση. Και όσο συνεχίζεται η κυριαρχία της «σκιώδους τραπεζικής» και των επενδύσεων στην προσοδοφόρα σε λίγους, αλλά μη παραγωγική, οικονομία του χρήματος, τόσο η συγκέντρωση πλούτου στα χέρια όλο και λιγότερων θα προκαλεί την πολιτική αστάθεια με την ενίσχυση ακραίων κοινωνικών δυνάμεων. Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά για την ώρα και ας δούμε μια πτυχή της Ευρωζώνης που έχει να κάνει με την ενέργεια και το ευρώ ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 13 Δεκεμβρίου.
Το τελευταίο Eurogroup έδωσε κάποια δείγματα προόδου στο ζήτημα της ενδυνάμωσης της Ευρωζώνης
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment