Saturday, November 17, 2018

''Τα σημεία της συμφωνίας για το Brexit που παρατείνουν την αβεβαιότητα'' του Α.Τ.FORTUNE

''
Η παρουσίαση της συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας και της Ε.Ε. για το Brexit έχει πολλά χαρακτηριστικά που προκαλούν αν μη τι άλλο προβληματισμό. Από τις περίπου 550 σελίδες της συμφωνίας, με μια γρήγορη ανάγνωση, μπορούμε να επισημάνουμε κάποια από τα σημεία αυτά.
1. Δεν πρόκειται για συμφωνία εξόδου, αλλά για βασανιστική παράταση της αβεβαιότητας που ταλανίζει τις δυο πλευρές σχετικά με την προσεχή εμπορική συμφωνία. Η παράταση μέχρις ότου συμφωνηθεί είναι «ανοιχτή». Μέχρι τότε η Μ. Βρετανία παραμένει στην εσωτερική αγορά και στην τελωνειακή Ένωση, πληρώνοντας την συμμετοχή της, χωρίς να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις. Και αποδεχόμενη όλους τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.
2. Η διατήρηση των ανοιχτών συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μοιάζει με άλυτο πρόβλημα. Αλλά και προϋπόθεση για το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Ακόμη χειρότερα μπορεί να οδηγήσει σε επανένωση των δυο Ιρλανδιών!
3. Μια σειρά από επιτροπές διαχείρισης της μη συμφωνίας-πρωτόκολλο το ονομάζουν- εμπλέκουν την αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου στα πόδια της Μ. Βρετανίας. Ενώ απ΄ευθείας διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες δεν θα επιτραπούν.
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment