Friday, November 16, 2018

Η Δημοσιογραφία δεν θα πεθάνει ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ


Είναι ξεκάθαρο έτσι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα δημοσιογραφία. Μια δημοσιογραφία χωρίς ιεραρχίες. Όπου ο καθένας είναι κύριος του εαυτού του, συμμετέχοντας ταυτόχρονα και σε μια διαδικασία ενημέρωσης. Πρόκειται για μια νέα εξέλιξη που κάποιοι ακόμη και σήμερα αρνούνται να δουν και να ερευνήσουν σε βάθος. Τα γεγονότα ωστόσο είναι πεισματάρικα.

Ο τρόπος της δημοσιογραφικής πρακτικής και γραφής αλλάζει με την κυριαρχία πιο άμεσων και πιο προσωποποιημένων κειμένων. Κείμενα που συχνά δεν συμβαδίζουν με τις παραδοσιακές αξίες της αντικειμενικότητας, της ερμηνείας και της απόστασης από τα γεγονότα. Έτσι, η δημοσιογραφία σταδιακά μετατρέπεται σε μια πολυφωνική, ανοικτή διαδικασία με τα κείμενα κατασκευασμένα ως έναν βαθμό από κοινού με τους επισκέπτες των ιστολογιών.

Πολλοί μάλιστα μελετητές της επικοινωνίας και δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι το διαδίκτυο έχει επιφέρει αλλαγές στις δομές και στους ρόλους της δημοσιογραφίας, καθώς στο νέο ενημερωτικό οικοσύστημα οι ειδήσεις μετατρέπονται σε μια συμμετοχική δραστηριότητα. Το δε κοινό πλέον είναι σε θέση να συνεισφέρει τις δικές του μαρτυρίες και αντιδράσεις σε σχέση με τα γεγονότα.
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment