Saturday, July 14, 2018

''Ο λαός της θάλασσας δεν φοβάται τα νέα λιμάνια'' Του Δημήτρη Κούρκουλα*

''Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ και το τέλος του ψυχρού πολέμου οι διεθνείς σχέσεις συνεχίζουν να μεταλλάσσονται και να εκπλήσσουν διεθνολόγους και διπλωμάτες. Η σταθερότητα του διπολικού κόσμου έχει αντικατασταθεί από ένα πολυπολικό ασταθές σύστημα.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως διαμορφώθηκε σταδιακά στα χρόνια της μεταπολίτευσης, επέτυχε επί δεκαετίες σημαντικούς στόχους και εδραιώθηκε ως ένα εθνικό υπερκομματικό πλαίσιο. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις παρά τις ρητορικές διαφοροποιήσεις ακολούθησαν σε γενικές γραμμές την ίδια στρατηγική. Το υπουργείο Εξωτερικών αποτέλεσε τον θεματοφύλακα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής. Οι Πρωθυπουργοί, οι Υπουργοί και οι άλλοι πολιτικοί προϊστάμενοι χάραζαν την πολιτική τους στηριζόμενοι στις γνώσεις και την εμπειρία της ελληνικής διπλωματίας.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους πρώτους μήνες της αναρρίχησής της στην εξουσία το 2015 να μεταβάλει τη διεθνή θέση της χώρας και η απειλή του κ. Τσίπρα προς τους εταίρους ότι «ο ελληνικός λαός είναι λαός της θάλασσας, δεν φοβάται και θα φτάσει σε νέα λιμάνια» δεν αποτελεί πλέον παρά θλιβερή ανάμνηση ανεύθυνων ερασιτεχνισμών..''

No comments:

Post a Comment