Friday, May 18, 2018

ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ''James Cain Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές'' Κριτική Ανάλυση Κώστας Γιαβής



''Ένα αστυνομικό διαμαντάκι (λόγω μεγέθους και όχι λόγω σπουδαιότητας) θα χαρακτήριζα αυτό το βιβλίο, γιατί στις λίγες του σελίδες συμπυκνώνονται όλα όσα περιμένει ο αναγνώστης από ένα καλό αστυνομικό: ενδιαφέρουσα υπόθεση, χαρακτήρες, συναίσθημα, έγκλημα, μυστήριο, ανατροπές. Χωρίς να είναι προβλέψιμο, Ένα κλασικό βιβλίο, η συνάντηση του νουάρ μυθιστορήματος µε το ερωτικό πάθος.

   Ας χαλαρώσουμε λοιπόν και ας απολαύσουμε αυτό το ιδιαίτερο μυθιστόρημα, γιατί ποιο άλλο βιβλίο έχει γίνει ταινία τέσσερις φορές, το μιµήθηκαν δεκάδες συγγραφείς και σκηνοθέτες και έχει έναν τίτλο τόσο περίεργα αληθινό, που έκανε “καριέρα” μόνος του και ξεπέρασε σε φήμη το ίδιο το περιεχόμενο; Μην προσπαθήσετε να το αρνηθείτε… αυτός ο τίτλος σας είναι ανεξήγητα οικείος, χωρίς να έχετε διαβάσει το βιβλίο.

   Με φόντο την Αμερική του Μεσοπολέμου, ο περιπλανώμενος αλήτης και τυχοδιώκτης Frank Chambers, που έχει ξεφύγει από το γραφείο του εισαγγελέα, πιάνει τυχαία δουλειά σε ένα εστιατόριο, ερωτεύεται τη “μοιραία” Cora, σύζυγο του Έλληνα ιδιοκτήτη, και μαζί σχεδιάζουν τον φόνο του για να απαλλαγούν από αυτόν και να ζήσουν τον έρωτά τους. .''

1 comment:

  1. Οι "σημειώσεις" του Κωστή κάθε άλλο παρά σημειώσεις είναι!! Μάλλον ολόκληρη πραγματεία για το νουάρ μυθιστόρημα θα τις χαρακτήριζα! Μπράβο στον Κωστή, στην εξαιρετική του ανάλυση του "Ταχυδρόμου", στις διευκρινίσεις για την εποχή, για τον συγγραφέα και τον απατηλό κόσμο του Χόλυγουντ.
    Ανατρέχοντας στις κατ΄επανάληψιν επιτυχημένες σημειώσεις άλλων συναναγνωστών μας, ερωτώ: Εκτός από την Κοινοπρακτική Άσκηση που κάναμε και που θα αναλύσουμε την επόμενη φορά, μήπως να φτιάχναμε και ένα κοινοπρακτικό μπλογκ Κριτικής της Αστυνομικής Λογοτεχνίας; Τόσες εξαιρετικές σημειώσεις, κρίμα να τις διαβάζουμε μόνο εμείς οι λίγοι και εκλεκτοί!!! Αφήστε που μπορεί να τα διαβάσει και ο Νέσμπο και αναλογιζόμενος την μέχρι τούδε πορεία του να αλλάξει γραμμή πλεύσης!!!!
    Πέρα από την πλάκα, μεγάλο μπράβο στον Κώστα Γιαβή που για άλλη μια φορά μας δικαίωσε που διαβάζουμε Αστυνομική Λογοτεχνία.

    Θα σας δω στις 29/3 στην επετειακή συνάντηση, όπου κάποιοι απο εμάς θα υποστούν την κριτική ματιά των υπολοίπων, όπως την υφίστανται τόσο καιρό τόσοι και τόσοι συγγραφείς παγκοσμίου επιπέδου!!!
    Σας ασπάζομαι
    Ρένια

    ReplyDelete