Saturday, February 3, 2018

''Ο Αστερίξ και το Brexit'' Αλέκος Κρητικός

''Η Βρετανία υπήρξε και παραμένει διαφορετική από την υπόλοιπη Ευρώπη. Και η διαφορετικότητα δεν περιορίζεται μόνο στην οδήγηση αριστερά ή τις υάρδες και τις λίμπρες. Αυτά είναι επιφαινόμενα μιας βαθύτερης ιστορικής διαφοροποίησης. Που την έκανε να είναι επί σαράντα πέντε χρόνια ο μόνιμος αντιρρησίας στις περισσότερες πρωτοβουλίες της ΕΕ, να ζητεί παρεκκλίσεις, επιστροφές κονδυλίων και ειδικά πρωτόκολλα. Σε βαθμό που το πραγματικό ερώτημα θα μπορούσε να είναι όχι γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ αλλά γιατί εντάχθηκε.
Μια εξαιρετική ανάλυση της διαφορετικότητας των Βρετανών έχει γίνει από τους Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό στο περίφημο «Ο Αστερίξ στους Βρετανούς» (που πρωτοεκδόθηκε το 1965). Τέτοια που να μπορεί να υποστηριχθεί ότι στο κόμικ αυτό είχε ήδη προβλεφθεί το Brexit.
Αν όμως το ερώτημα της σκοπιμότητας της ένταξης της Βρετανίας είναι θεωρητικό και άνευ πρακτικής σημασίας, το ερώτημα της σκοπιμότητας του Brexit επανέρχεται ζωηρά στο προσκήνιο τόσο εντός όσο και εκτός Βρετανίας..''

No comments:

Post a Comment