Monday, January 29, 2018

''ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ'' του Α.Παπανδρόπουλου

''Όλα έχουν μια αρχή… Πρέπει να ήταν τον Μάρτιο του 1964. Η Ένωση Κέντρου είχε κερδίσει θριαμβευτικά τις εκλογές του Φεβρουαρίου. Ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου είχε διορίσει γενικό γραμματέα στο υπουργείο Παιδείας έναν κορυφαίο Έλληνα στοχαστή. Τον Ευάγγελο Π. Παπανούτσο. Δημοσιογράφος οκτώ μηνών τότε, συνάντησα τον μεγάλο αυτόν πνευματικό άνθρωπο. Το βράδυ εκείνο στο γραφείο του, από την ημίωρη συζήτησή μας συγκράτησα μία φράση του:.
«Το να σκέπτεσαι κάθε πράγμα από την αρχή έως την άκρη, και πάλι από την αρχή, και πάλι έως την άκρη, χωρίς ποτέ να κουράζεσαι ή να απογοητεύεσαι – αυτό θα πει προβληματισμός. Είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπινου λόγου, μία ειδική διάσταση του στοχασμού που μόνον στον άνθρωπο υπάρχει».
Μία οκταετία αργότερα είχα την τύχη να συναντήσω στο Παρίσι έναν λαμπρό Έλληνα. Τον Κώστα Παπαϊωάννου, κορυφαίο μαρξολόγο και μελετητή της βυζαντινής τέχνης. Το βιβλίο του «Η Γένεση του Ολοκληρωτισμού«, όχι μόνον δεν έχει καμμία ρυτίδα, αλλά ίσως να είναι και εξόχως επίκαιρο. Μιλώντας λοιπόν για την άνοδο του ναζισμού στην Γερμανία και την αντίστοιχη του φασισμού στην Ιταλία, ο Κ.Παπαϊωάννου εξέφρασε μία πλατωνική απορία..''

No comments:

Post a Comment