Thursday, December 7, 2017

''Μπορεί να λυθεί πραγματικά ο «γόρδιος δεσμός» του Brexit;'' του Α.Τ. ''Fortune''

''Στα μέσα του 19ου αιώνα η Κίνα της δυναστείας των Τσίνγκ έκπληκτη διαπίστωνε ότι οι Βρετανικές κανονιοφόροι επέβαλαν το άνοιγμα της αγοράς της στο εμπόριο του οπίου. Η εισαγωγή του προϊόντος αυτού εξισορροπούσε το εμπορικό έλλειμμα της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία εισήγαγε ακριβά καλούδια από την Κίνα, όπως μετάξι, τσάι, πορσελάνη και μπαχαρικά. Όμως ο Αυτοκράτορας θεώρησε ότι το όπιο προκαλούσε μεγάλη καταστροφή στους χρήστες του και το απαγόρευσε. Κι έτσι μια ωραία ημέρα η Τεχνολογία (ατμός) και τα κανόνια επέβαλαν την άρση της απαγόρευσης.
Σήμερα φαίνεται βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Τα τρία προαπαιτούμενα της Ε.Ε. για να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δυο πλευρών συμφωνούνται. με καθυστέρηση σχεδόν 9 μηνών(!) από την υποβολή της αίτησης για έξοδό της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. και 16 μήνες μετά από το ιστορικό δημοψήφισμα.
Να θυμίσουμε ότι οι προϋποθέσεις ήταν τρεις. Τα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Το μέλλον των 3.500.000 Βρετανών και Ευρωπαίων και των οικογενειών τους, που ζουν και εργάζονται στην Μ. Βρετανία και στην Ευρώπη των 27 πλέον μελών. Και ο λογαριασμός που οφείλει να πληρώσουν οι Βρετανοί για υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα τους από την συμμετοχή της στην εσωτερική αγορά...''
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment