Wednesday, December 27, 2017

΄΄Μονοί λόγοι του ΄΄Αντώνη Ζέρβα 27 Δεκεμβρίου 2017 20:30 ΙΑΝΟΣ

Οι εκδόσεις Περισπωμένη και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο Μονοί λόγοι του Αντώνη Ζέρβα με Δοκίμια, Άρθρα και Συνομιλίες.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Χρήστος Μαρσέλλος συγγραφέας-μεταφραστής
Ηλίας Παπαγιαννόπουλος επ. καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά
Λεωνίδας Σταματελόπουλος δοκιμιογράφος
Οπισθόφυλλο της έκδοσης:
«Μονοί λόγοι, διότι ένα και μόνο ερώτημα συνέχει τα όσα έγραψα και γράφω. Τί σημαίνει σήμερα να είσαι Έλληνας και να εκφράζεσαι στα ελληνικά. Το ερώτημα συνδέεται κατ’ ανάγκην με την ιδέα της προσωπικής εμπειρίας των πραγμάτων, δηλ. της προσωπικής ματιάς στους χώρους της έκφρασης, της σκέψης και της πολιτικής γενικότερα.
Κατά πόσο όμως είναι δυνατή η εμπειρία από πρώτο χέρι μέσα σε μια τεχνική κοινωνία, δικτυωμένη στο έπακρο και διαμεσολαβημένη ώς τα μπούνια, όπου τίποτε κατά βάθος δεν έχει νόημα, εκτός από την ίδια τη δικτύωση; Διότι, παρά την εξωτερική ποικιλομορφία της, ουσία της δικτύωσης είναι η ομοιομορφία και η ομογενοποίηση, συνεπώς η εξουδετέρωση των ερωτημάτων.
Με τη μορφή δοκιμίων, άρθρων και συνομιλιών, οι σελίδες αυτές είναι το πνευματικό ημερολόγιο ενός Έλληνα που αναλογίζεται τον τόπο και την εποχή του μες από το γραφειοκρατικό και οργανωτικό κέντρο της Ευρώπης. Γράφηκαν ως επί το πλείστον στις Βρυξέλλες, κατά τα τελευταία δεκα χρόνια, και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Πλανόδιον, σε εφημερίδες και άλλα έντυπα των Αθηνών.»

No comments:

Post a Comment