Thursday, September 7, 2017

''Σχέσεις επί μακρόν'' Του Γιώργου Κακλίκη, πρέσβη επί τιμή. liberal

''Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Γαλλία στηρίζονται σε πολλά χρόνια σταθερής φιλίας με το Παρίσι να τηρεί, σχεδόν πάντα, μια πολύ προσεκτική στάση απέναντι στην Αθήνα. Η Γαλλία, στις τελευταίες δεκαετίες, δεν δυσαρέστησε την Ελλάδα. Τόσο με δηλώσεις όσο και με κινήσεις, τής συμπαραστάθηκε, κυρίως ηθικά, στην περίοδο της μακράς οικονομικής της κρίσης. Γι’ αυτό και  οι ελληνικές διαθέσεις απέναντι σ’ αυτή τη χώρα είναι ξεχωριστά θετικές. 
Όλοι, σχεδόν, οι Πρόεδροι της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας πραγματοποίησαν επισκέψεις στην Ελλάδα με  εμβληματικές εκείνες των προέδρων de Gaulle και Giscard d'Estaing. Στα χρόνια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, ο Πρόεδρος Hollande βρέθηκε στην Αθήνα πάνω από μία φορά  ενισχύοντας με τον τρόπο του το ηθικό του λαού και της κυβέρνησης. Κι αυτό,  όταν άλλοι εταίροι εξαντλούσαν την αυστηρότητα τους απέναντι στην Ελλάδα.
Τώρα, την Αθήνα επισκέπτεται ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας. Λίγους μόλις μήνες μετά την εκλογή του και, μάλιστα, πραγματοποιώντας ένα κανονικό και όχι ολιγόωρο ταξίδι στην Ελλάδα.  Καλοδεχούμενος  ο Πρόεδρος της ευρωπαϊκής χώρας που στάθηκε φιλικά απέναντί μας.  Θα του αποδοθούν τιμές που επιβάλλει όχι μόνο το κρατικό πρωτόκολλο αλλά και η, σε πολλές περιπτώσεις,  ηθική συμπαράσταση της χώρας του στην Ελλάδα. Αρκεί, βέβαια, στην υποδοχή αυτή να υπάρξει το στοιχείο του μέτρου και της ισορροπίας. Όχι μόνο από την πλευρά της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας  αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης. Και,  τη φορά αυτή, καλό θα είναι να μην αναλωθούν όσοι έχουν δημόσιο λόγο σε διακηρύξεις αιώνιας φιλίας και, μάλιστα, με την προσθήκη της γνωστής  επωδού «Ελλάς – Γαλλία- Συμμαχία»..''

No comments:

Post a Comment