Saturday, June 17, 2017

''Η Ευρώπη στην εποχή Μακρόν'' Αντώνης Τριφύλλης ''TO BHMA''

''Καθώς ολοκληρώνεται ο ατέρμων εκλογικός κύκλος της Γαλλίας, ο ευρωπαϊκός  μεταρρυθμιστικός προγραμματισμός μπορεί να αρχίσει. Οι Γερμανικές εκλογές έχουν στην ουσία τελειώσει  και οι αναμενόμενες εκλογές σε Αυστρία, Ιταλία και Τσεχία δεν αναμένεται να προκαλέσουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Με τον Μακρόν η Γαλλία δείχνει να ξαναβρίσκει τον ρόλο της ως κυρίαρχος πόλος στον  λεγόμενο  Γαλλο-γερμανικό άξονα.
Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της χώρας είναι σχετικά μικρής εμβέλειας, με κυρίαρχη πάντως την αντίδραση κόμματων της αριστεράς και συνδικάτων. Η ανοιχτή απειλή ενός πικραμένου Μελανσόν για κάθοδο στα πεζοδρόμια ως απάντηση στον πρώτο νόμο που θα φέρει στην Βουλή που αφορά την εργασιακή απορρύθμιση, θα βρει στην πορεία της τόσο την διεθνή των αναρχικών , όσο και την Λεπέν.
Στο μέτωπο όμως της Ευρώπης θα βρεθεί αντιμέτωπος με πιο δύσκολα προβλήματα.
Το Brexit, που διακαώς επιθυμεί, όπως και η Γερμανία,  να κλείσει όσο γίνεται πιο γρήγορα, περιπλέκεται με την ήττα της Μια στις πρόωρες εκλογές. Με την απόφαση να στηριχτεί στους ακραίους της Βόρειας Ιρλανδίας η Μέι άναψε το σπίρτο για νέες περιπέτειες. Η ειρήνευση που πέτυχε ο Μπλέρ με την συμφιλίωση με τον ΙΡΑ απειλείται,  αν τελικά δεν βρεθεί λύση για ‘’μαλακά’’ σύνορα μεταξύ Β.Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Αλλά και γενικότερα, αν η Αγγλία προσπαθήσει να επιβάλλει τους όρους της-πρόσβαση στην εσωτερικ αγορά και εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση- η Βρετανική Έξοδος θα καθυστερήσει, οπότε και οι αλλαγές για την ενδυνάμωση της ΟΝΕ θα καθυστερήσουν. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο εξαναγκασμός της Μ.Βρετανίας σε σκληρή Έξοδο. Κάτι απλό, αρκεί ο..''

No comments:

Post a Comment