Wednesday, October 5, 2016

''Return On Investments: Ένας πονηρός δείκτης ή η απίστευτη ελαφρότητα του κράτους;'' ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ

''Έχουν γραφτεί πολλά κείμενα σχετικά με την προχειρότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Συνταγματολόγοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ειδικοί στο ευρωπαϊκό δίκαιο και κυβερνητικοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για το πόσο δίκιο έχει η κυβέρνηση να κάνει το διαγωνισμό όπως τον έκανε, και άλλοι για το ακριβώς αντίθετο.
Θα ήθελα να μείνω όμως σε ένα επίπεδο χαμηλότερο από τις προθέσεις και τις νομικές εμπλοκές, που έχουν συζητηθεί από εδικούς εν εκτάσει, και να ασχοληθώ με την ταπεινή έννοια του δείκτη R.O.I. – Επιστροφή της επένδυσης.
Η Επιστροφή Επένδυσης είναι ένα πολύ απλός δείκτης για να δει ο επενδυτής αν μια επένδυση είναι κερδοφόρα και να την πραγματοποιήσει. Γιατί χωρίς την κερδοφορία, έστω και μικρή, η επένδυση θα δώσει ζημιές, θα οδηγήσει σε δανεισμό μη παραγωγικό και τελικά σε λουκέτο. Αργά ή γρήγορα. Με ζημιά όχι μόνο για τον επενδυτή, αλλά και για την κοινωνία, τους καταθέτες –αφού τα δάνεια θα «κοκκινίσουν»- τους εργαζόμενους –εφόσον έχουν επενδύσει την εργασία τους σε μια ζημιογόνα επιχείρηση- και την κοινωνία σε μαρασμό, αν αποδειχτεί ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, δημόσιων ή ιδιωτικών έχουν επενδύσει σε ζημιογόνες δραστηριότητες. Σας θυμίζει κάτι αυτό;''

No comments:

Post a Comment