Tuesday, July 5, 2016

''ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΕΣ'' του ΑΝΤΩΝΗ ΖΕΡΒΑ

''Η σακκούλα του γνωστού βιβλιοπωλείου των Βρυξελλών μέσα στην οποία ήταν το δώρο της κόρης μου, έγραφε με μεγάλα γράμματα: ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΣΑ!
Καταλαβαίνω το γίνατι των βιβλιοπώληδων. Υπήρξε ένα ευγενές επάγγελμα που είναι προορισμένο να σβύσει δυστυχώς, όπως σβύνουν και χάνονται τόσα και τόσα χνάρια του ιστορικού ανθρώπου. Βιβλίο και ανάγνωση ! Λένε πως αν και αλλάζουν μορφή με το διαδίκτυο, δεν μεταβάλλονται στην ουσία τους. Εγώ πιστεύω ακράδαντα πως ο αναγώστης βιβλίων και ο αναγνώστης του διαδικτύου είναι δύο είδη πέρα για πέρα διαφορετικά∙ δεν έχουν καμία σχέση με την όσμωση προφορικής και γραπτής παράδοσης, κι ας λένε ό,τι θέλουν. Αλλά δεν είναι της ώρας η ανάλυση του θέματος.
Το πρόβλημα πλέον είναι τί διαβάζει κανείς. Μες στην απρόσκοπτη δημοκρατία εκδόσεων και ονομάτων, η ανάγνωση καταντάει σκέτη κατανάλωση, αν ο αναγνώστης δεν δημιουργήσει την πνευματική του οικογένεια. Τίποτε δεν μπορείς να καταλάβεις χωρίς πνευματικούς προγόνους, όπως και τίποτε δεν μετράει, αν μείνεις απλώς πιστός στους προγόνους. Από την άποψη αυτή, συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι η αδιαφοροποίητη ανάγνωση μάλλον βλάπτει το βιβλίο και την ανάγνωση. Αυτού νομίζω θα έπρεπε να επιμείνουν και οι βιβλιοπώλες..''

No comments:

Post a Comment