Saturday, June 25, 2016

Βραβείο Ζαχάρωφ ΤΕΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

''Δεκατρείς λέξεις, όλες κι όλες. Αυτήν ακριβώς τη φράση την χρησιμοποιούσε συχνά ο Αντρέι Ζαχάρωφ. Η διατύπωσή της απλή. Η βαρύτητά της, όμως, μεγάλη. Είναι ασφαλώς μια φράση που την χαρακτηρίζει η πικρή ή (αν προτιμάτε) η μαύρη αισιοδοξία. 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θεσπίσει και απονέμει κάθε χρόνο, από το 1988, το «Βραβείο Ζαχάρωφ». Με αυτό το βραβείο τιμώνται άτομα ή και οργανώσεις που με τη θαρραλέα δράση τους υπερασπίζονται –ειρηνικά μεν αλλά μαχητικά– την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και το πράττουν, προσέξτε, με μεγάλο προσωπικό κόστος. Σε συνθήκες όχι απλώς αντίξοες, αλλά ακραίες έως οριακές.
Θα το πω χωρίς περιστροφές: η ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν το θεμέλιο του πολιτισμένου και δημοκρατικού κόσμου, εάν και εφόσον θέλει να είναι πολιτισμένος και δημοκρατικός.
Αυτές είναι οι αξίες του «Βραβείου Ζαχάρωφ». Αυτές είναι επίσης οι αξίες της Ευρώπης, εάν θέλει να παίξει πράγματι το ρόλο της ως Ευρώπη. Κάποιοι (αθώα ή όχι, θα σας γελάσω) ρωτούν αν υπάρχει η Ευρώπη του Ζαχάρωφ. Ναι, υπάρχει. Είναι μικρή και ευάλωτη, γύρω της πολτός αδιαφορίας και κυνισμού, αλλά υπάρχει. Οφείλουμε, λοιπόν, να την προστατεύσουμε και να επενδύσουμε σ’ αυτήν..''

No comments:

Post a Comment