Wednesday, April 27, 2016

''Οι πέντε αρχές που πρέπει να διέπουν το ασφαλιστικό σύστημα'' Τάσος Γιαννίτσης

''Όλοι γνωρίζετε τη σχέση μου με το ασφαλιστικό, υποθέτω ότι προσκλήθηκα για να αναφερθώ σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα του ασφαλιστικού, που θεωρώ προσωπικά ότι είναι χρήσιμα να τεθούν υπόψη. Είναι προφανές ότι δεν εκπροσωπώ σωματείο, φορέα, κοινωνική οργάνωση ή ο,τιδήποτε. Ευχαριστώ για την τιμή, ευχαριστώ την επιτροπή για την τιμή να με προσκαλέσει και το Ποτάμι, το οποίο είχε τη σκέψη να προτείνει αυτή την πρόσκληση.
Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος, θα αναφερθώ σε τρεις διαπιστώσεις, σε πέντε βασικές αρχές που θεωρώ ότι έχουν σημασία για το ασφαλιστικό και σε τρεις επισημάνσεις περισσότερο πολιτικού χαρακτήρα, αφού πολιτική είναι και η διαδικασία εδώ.
Οι τρεις διαπιστώσεις:
Η πρώτη είναι ότι το ασφαλιστικό είναι το γενεσιουργό αίτιο, ένα απ” τα γενεσιουργά αίτια των θεμελιακών ανισορροπιών, που οδήγησαν στην κατάσταση της μεγάλης κρίσης, την οποία ζούμε από το 2009 και μετά. Δεν θα μπω σε νούμερα, θα αναφερθώ απλώς ότι πάνω από 80% του χρέους που δημιουργήθηκε μεταξύ 2000 και 2009 αντιστοιχούσε στα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος...'' 

No comments:

Post a Comment