Sunday, November 22, 2015

Kάτι τρέχει κύριε Πρόεδρε…FORTUNE A.T.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ένα παρκινγκ δυστυχισμένων ψυχών, των ώρα που δεν έχει υπάρχει εθνική στρατηγική για το Μεταναστευτικό. 

 ''Ήταν μέσα της δεκαετίας του 80, όταν βρέθηκα για λίγο αποσπασμένος στην ΜΕΑ (Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία). Έτσι ονομάζονται οι διαπιστευμένες πρεσβείες των κρατών-μελών στην Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Πρεσβείες με μικτή σύνθεση διπλωματών και εμπειρογνωμόνων εκπροσωπούν τις χώρες σε δεκάδες συσκέψεις μικτών τεχνικών κλιμακίων, εκφράζουν τις επίσημες απόψεις των κυβερνήσεων και διαπραγματεύονται ως ένα βαθμό τη διατύπωση της κοινοτικής νομοθετικής εργασίας.

Χωρίς να το θέλω, βρέθηκα στη δίνη μιας απίστευτης σύγκρουσης. Ο Ρήγκαν, γνωστός «πατερούλης» του νεοφιλελευθερισμού, επέβαλε περιορισμό στις κοινοτικές εξαγωγές του χάλυβα και των προϊόντων του από την τότε ΕΟΚ προς τις ΗΠΑ. Για να προστατεύσει τη δική του βιομηχανία, η οποία κατέρρεε λόγω διεθνούς ανταγωνισμού.  Η ΕΟΚ επέβαλε εμπορικά αντίποινα στη σύμμαχο χώρα μειώνοντας τις εισαγωγές σόγιας, ενώ παράλληλα έφερε στις ΜΕΑ το θέμα κατανομής των βαρών (burden sharing) στα κράτη μέλη.

No comments:

Post a Comment