Wednesday, November 18, 2015

Περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Κοστίζουν λιγότερο και δεν ρυπαίνουν. Όμως, η εγκατάστασή τους πρέπει να γίνει μετά από μελέτη των επιπτώσεων τους στα πουλιά και στο φυσικό τοπίο ώστε να συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονόμηση του νησιού … (Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 10 Νοεμβρίου 2015 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-222)
Αντιδρούν λοιπόν όλοι οι Δήμοι της Κρήτης στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί. Συγκεκριμένα, η αντίδραση σε ορισμένους Δήμους αφορά περισσότερο στα «σχέδια εγκατάστασης "φαραωνικών" Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ) στα βουνά και λιγότερο στην τοποθέτηση μικρών σχημάτων ανεμογεννητριών» για την τροφοδότηση Δήμων και των κατοίκων τους.

Αλλού, η αντίδραση είναι εντονότερη. «Μόνη "πράσινη ανάπτυξη" είναι τα πράσινα βουνά, η κτηνοτροφία, ο πρωτογενής τομέας και όχι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος». Πολλοί μιλούν για «εφιαλτικό τοπίο» με τσιμεντοποίηση των βουνών για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, «δρόμους-λεωφόρους σε ορεινούς όγκους», «βάναυση διαπλάτυνση δασικών δρόμων σε προστατευόμενες περιοχές» και εναέρια δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης, με πυλώνες ύψους 22 – 25 μέτρων και υποσταθμούς. Από τις αντιδράσεις, τα φορτηγά με τα εξαρτήματα των προς εγκατάσταση ανεμογεννητριών, υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν χωρίς να ξεφορτώσουν ….

Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι εν μέρει δικαιολογημένες. Κυρίως, λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Αλλά και επειδή είναι προφανές ότι δεν έχουν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την διαβούλευση με τους κατοίκους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά … 

No comments:

Post a Comment