Tuesday, November 10, 2015

ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠ'ΤΑ ΠΑΛΙΑ. ''ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ ή ΣΤΑΚΟΠΙΛΑΦΟ'' ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ κ. ΚΟΥΡΓΕΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ.


Πριν 40 χρόνια, ναύτης στις Μουρνιές, στις εξόδους, με φιλοξενούσε το ζεύγος Κουργεράκη στην Σούδα. Ήμουν φίλος με τον γιό τους Γιώργο Κουργεράκη. Η συνταγή, πρόσφατα εφαρμόστηκε στο σπίτι της Νίνας και του Θύμιου Σταύρακα στην Λευκάδα με τηλεφωνική βοήθεια της Ελέγκως Μανουσάκη, έχει ως εξής. για 10 άτομα.
1.Βράζουμε κοτόπουλοο, ζυγούρι και χοιρινό συνολικά 2 κιλά ξαφρίζοντας.
2. 4 κούπες ρυζότο. Με χυμό από δυο ζουμερά λεμόνια ανακατέβουμε το ρύζι.
3. Βράζουμε το ρύζι στον ζωμό μέχρι να χυλώσει. Τα κρέατα τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε με φύλλα λεμονιάς.
4. Τσιγαρίζουμε 2,5  κουταλιές στακοβούτυρο και περιχύνουμε το πιλάφι.
τρώγεται ζεστό. Τα κρέατα κρύα αφού πιπεριστούν.
Η δυσκολία είναι να βρεις στακοβούτυρο εκτός Χανίων. Το αγόρασα από το ''ΛΙΒΥΚΟΝ'' στην Τοσίτσα και το μετέφερα σε γυάλινο βαζάκι. Το στακοβούτυρο είναι το βούτυρο που βγάζουνε στην Μαλάξα από το κατσικίσιο ανθόγαλο.
Καλή όρεξη. Και δίαιτα αυστηρή για μια εβδομάδα. Επιτρέπεται να το τρώμε δυο φορές τον χρόνο..

No comments:

Post a Comment