''Η νομοθεσία σε όλη την Ευρώπη είναι πολύ αυστηρή στο θέμα της
αξιολόγησης των ελαιολάδων. Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να
έχει κάποιες συγκεκριμένες χημικές παραμέτρους εντός κάποιων ορίων. Π.χ.
η οξύτητά του να είναι μικρότερη από 0,8%. Αλλά δεν φτάνει αυτό! Ο
κανονισμός λέει κατηγορηματικά ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δεν
επιτρέπεται να έχει και κανένα απολύτως “οργανοληπτικό” ελάττωμα όταν το
μυρίζουμε ή όταν το γευόμαστε. Τι είναι όμως ένα οργανοληπτικό
ελάττωμα; Μια άσχημη μυρωδιά ή γεύση που μπορεί να έχει ένα ελαιόλαδο
και πιθανόν να οφείλεται σε πολλές αιτίες π.χ. σε τάγγισμα ή από
μουχλιασμένες ελιές ή από ελαιόλαδο που έμεινε αφιλτράριστο με τη μούργα
πολύ καιρό και πήρε άσχημες μυρωδιές/γεύσεις..''
No comments:
Post a Comment