Monday, May 4, 2015

''Ανοιχτή επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα'' του Αντώνη Τριφύλλη

Κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αλέξη
Παίρνω το θάρρος να σου γράψω στον ενικό, γιατί πιστεύω ότι η διαφορά της ηλικίας μας το επιτρέπει. Επίσης το γεγονός ότι έχουμε τελειώσει το ίδιο Ίδρυμα. Και επί πλέον μαθαίνω ότι είσαι απλός και προσιτός, όπως οι νέοι της γενιάς σου.
Απευθύνομαι σε σένα, γιατί, αν και δεν σε ψήφισα, σέβομαι το αξίωμά σου και ελπίζω στην ηλικία σου. Η δική μας η γενιά είχε κάποιες επιτυχίες, αλλά έκανε και πολλά λάθη. Με την άφρονα πολιτική μας δεν σας αφήσαμε περιθώρια και χρόνο ούτε για νέα λάθη, ούτε για πειραματισμούς.
Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να αρχίσω το κείμενο μου, όπως συνήθιζαν οι Κινέζοι. Με δύο ιστορίες.
Ο Καραθεοδωρής υπήρξε από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του αιώνα του. Μια από τις προσφορές του στην Επιστήμη, ήταν η αναδιατύπωση των νόμων της Θερμοδυναμικής και ιδίως της έννοιας της εντροπίας. Η εντροπία λοιπόν είναι ένα θερμικό μέγεθος που αποτυπώνει την αταξία ενός συστήματος. Όλα τα κλειστά συστήματα βαίνουν σε τιμές αυξανόμενης εντροπίας, εξίσωσης των θερμοκρασιών σε όλα τα σημεία του συστήματος και τελικά σε πλήρη ακινησία. Θερμικό θάνατο την είπαν κάποιοι. Αυτή είναι η πορεία των συστημάτων, εκτός και εάν… Εκτός και εάν προστίθεται νέα ενέργεια, προερχόμενη από το εξωτερικό του κλειστού συστήματος...

2 comments:

  1. ΑντώνιοςMay 9, 2015 at 5:00 PM

    Αν ήμουν ο προσωπικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, θα τον έβαζα να τη διαβάσει και να την αποστηθίσει, μπροστά μου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Λες να διαβάζει τέτοια ο Πρωθυπουργός?

      Delete