Thursday, April 30, 2015

CAMILLA LACKBERG '' Η ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ'' (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) κριτική ανάλυση της ΤΙΤΙΚΑΣ ΠΕΤΡΑΚΟΥ(στο σημειωμα αναφεραται ο δολοφόνος)



  ''Το βιβλίο εντάσσεται στην χορεία των σκανδιναβικών μυθιστορημάτων που κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά, τα τελευταία χρόνια.



  Συγγραφείς  αστυνομικών ιστοριών διαπρέπουν στο λογοτεχνικό στερέωμα, όπως:

  Ο Χένινγκ Μανκέλ, Σουηδός  δημιουργός μυθιστορημάτων με βαρύ» αστυνομικό μύθο, συχνά με πολιτικές  προεκτάσεις εν αναφορά προς το πρώην καθεστώς σε κάποιες βαλτικές χώρες, με γραφή λιτή και «δωρική». 

  Ο συμπατριώτης του, Στινγκ Λάρσον, με το μοναδικό (ο συγγραφέας απεβίωσε το 2004) Millennium, καλή λαϊκή λογοτεχνία, όπου ο αστυνομικός μύθος είναι το όχημα για την δημιουργία ενός φρέσκο της σουηδικής κοινωνίας της εποχής. Προσέφερε έναν νέο τύπο ηρωίδας στην λογοτεχνία, αλλά και στο σινεμά, τη Λίζμπεθ Σαλάντερ, διώκτρια του “κακού” κατηγορίας φτερού και αποτελεσματικότητας πυραύλου Πάτριοτ.

  Τέλος, o «θρύλος» Τζο Νέσμπο, ο Νορβηγός με τα σκληρά αστυνομικά μυθιστορήματά του, όπου δεν μασάει τα λόγια του σχετικά με το “αυγό του φιδιού” στη χώρα του, με κορυφαίο τον αριστουργηματικό “Κοκκινολαίμη” να ξεχωρίζει.  Σκληρές ιστορίες, με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις και γραφή συναρπαστική.

Η Σουηδή Καμίλλα Λέκμπεργκ κατατάσσεται δίπλα στους άνδρες συμπατριώτες της, ως νέα συγγραφέας αστυνομικών έργων.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, γύρω από ένα αστυνομικό αφήγημα, πλέκει και μια ηθογραφία της σκανδιναβικής κοινωνίας σε μια μικρή κωμόπολη, με πολλές αναφορές ψυχολογικού χαρακτήρα και μια πολύ έντονη χροιά από τη λεγόμενη “γυναικεία λογοτεχνία”.

Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment