Thursday, December 4, 2014

''ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ'' του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''

''Δύο μεγάλες ισπανικές εφημερίδες εμφάνισαν το νεαρό κόμμα της Ισπανίας Podemos να κερδίζει τις εκλογές του 2015. Προηγουμένως, μετασχημάτισε το κίνημα των διαμαρτυρομένων σε κόμμα λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, κέρδισε απρόσμενα 5 έδρες και τώρα έπιασε δουλειά. Για να συμμετάσχει στην εξουσία ή και να την ασκήσει.
Η Ισπανία, μεγάλη βιομηχανική χώρα, με πολύ χαμηλό δημόσιο χρέος, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα από τη φούσκα των ακινήτων που έσκασε με κρότο. Προσέφυγε στην ευρωπαϊκή βοήθεια για να μην καταρρεύσουν οι άφρονες τράπεζες. Η αιτία της κρίσης χρέους εκεί είχε να κάνει με τις τράπεζες και όχι με ελλείμματα του κράτους, σε αντίθεση με την Ελλάδα που το πρόβλημά της δεν ήταν οι τράπεζες αλλά το κράτος.
Η Ισπανία πέρασε τον κάβο της προσφυγής στο ΔΝΤ εφαρμόζοντας μόνη της μέτρα αυστηρής λιτότητας. Τα οποία τα πρώτα χρόνια είχαν συναίνεση για την αποφυγή της περαιτέρω κρίσης χρέους. Κατόρθωσε να ξεπεράσει την κρίση χρέους και ήδη φαίνεται να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης.
Εξάλλου, έχει την αγορά της Ευρώπης και της Λατινική Αμερικής στη διάθεσή της, εφόσον βέβαια είναι ανταγωνιστική. Με άλλα λόγια, η προσπάθειά της πέτυχε. Αλλά «ο ασθενής απέθανε».''

No comments:

Post a Comment