Wednesday, October 8, 2014

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''


«Ο θρίαμβος του ναζισμού δεν ήταν σε καμία περίπτωση αναπότρεπτος μέχρι και τους πρώτους μήνες του 1933. Ομως δεν ήταν ούτε ιστορικό ατύχημα»
Ρ. Εβανς, «Το Γ' Ράιχ στην εξουσία»

Το βιβλίο του Χάινριχ Βίνκλερ, «H Δημοκρατία της Βαϊμάρης» (Πόλις, 2011), παρακολουθεί με λεπτομέρειες τις εξελίξεις μέχρι την άνοδο του ναζισμού. Διαβάζοντας είχα την αίσθηση ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει κοινούς τόπους με ό,τι οδήγησε τη Γερμανία στον ναζισμό και τον κόσμο στον πόλεμο. Και βεβαίως σημαντικές διαφορές.
Το διάλειμμα της πρώτης Δημοκρατίας στη Γερμανία μεταξύ της Αυτοκρατορίας και του ναζισμού διήρκεσε μόνο 15 χρόνια (1918-1933). Ηταν ταραχώδης πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά εποχή, που άρχισε με την παράδοση του γερμανικού στρατού στις νικήτριες δυνάμεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στη διάρκειά της, η Γερμανία γνώρισε καθεστωτικές αλλαγές, εξεγέρσεις και κάθε είδους πολιτική βία. Και οικονομικές κρίσεις, με αποκορύφωμα τον υπερπληθωρισμό στις αρχές της Βαϊμάρης, που εξουθένωσε τη μεσαία τάξη και οδήγησε μεγάλες μάζες στη φτώχεια. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929-33, τέλος, προκάλεσε οικονομική κατάρρευση και στρατιές ανέργων.
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment