Wednesday, June 4, 2014

''ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΟΣ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ?'' του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''


«Η αρχή "η πολιτική πάνω απ' όλα"
δεν υποκαθιστά τις οικονομικές Αρχές»
Πεγκ Τεχουάι,
υπουργός Αμυνας του Μάο

Οι εντυπώσεις μου από τους δεκάδες ανασχηματισμούς που έχω παρακολουθήσει, στα ξένα και εδώ, ήταν, απ' όσο θυμάμαι, κατά κανόνα αρνητικές. Συνήθως ανασχηματισμοί γίνονταν όταν η κυβέρνηση «ελάμβανε το μήνυμα» - το κακό κι ανάποδο. «Ανακάτευε, λοιπόν, την τράπουλα». «Εκανε νέο ξεκίνημα», δηλαδή, σύμφωνα με την κενή σημασίας πολιτική αργκό, μια και η ανασχηματισμένη κυβέρνηση λίγα μπορούσε να αλλάξει από την πορεία της, η οποία συνήθως υπαγορευόταν από πολύπλοκες πραγματικότητες. Καμία λοιπόν ανασχηματισμένη κυβέρνηση δεν ήταν καλύτερη από την προηγούμενη. Και πολύ σύντομα έχανε τον επιδιωκόμενο στόχο ανάτασης.
Σε όλους τους σχηματισμούς και ανασχηματισμούς το μόνιμο πρόβλημα είναι το management και η στρατηγική. Η εμπειρία μου από τη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού είναι απλή. Τα υπό έναν ηγέτη πρόσωπα στην πολιτική ζωή, στη Δημόσια Διοίκηση ή στις επιχειρήσεις, εφαρμόζουν με μικρό βαθμό ελευθερίας την επιλεγμένη στρατηγική - αν υπάρχει καθαρή στρατηγική.
Στην παρούσα φάση η στρατηγική των επόμενων μηνών είναι δεδομένη. Να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή και ρεαλιστική συμφωνία με τα κράτη-δανειστές, που κατέχουν το μεγαλύτερο ποσό δημόσιου χρέους, ώστε να μπουν οι βάσεις για την ανάπτυξη. Προσοχή. Την ανάπτυξη, όχι τη μεγέθυνση που ονειρευόμαστε όλοι, σαν καλή φίλη απ' τα παλιά.
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment