Thursday, May 1, 2014

KEIGO HIGASHINO Η αφοσίωση του Υπόπτου Χ Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2012,

''Εχοντας παρακολουθήσει παραστάσεις ιαπωνικών θιάσων έχει μείνει στο μυαλό μου η τρομερή ένταση που εκπέμπουν προς την πλευρά του θεατή. Ακόμη και μια παράσταση της δικής μας τραγωδίας της σχετικής με τη Μήδεια στην ιαπωνική της έκδοση μου φάνηκε πολύ περισσότερο δραματική από ό,τι όταν τη βλέπουμε από δικούς μας θιάσους. Διαβάζοντας το μυθιστόρημα του Keigo Higashino αισθάνθηκα το ίδιο πράγμα. Μου φάνηκε πως δεν ήταν ένα απλό απολαυστικό αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά μια τραγωδία που ξετυλιγόταν αργά μέσα στις τριακόσιες και πλέον σελίδες.

Ο Keigo Higashino είναι σήμερα 55 ετών, γεννήθηκε στην Οσάκα της Ιαπωνίας και ξεκίνησε να δουλεύει ως μηχανικός σε μια εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Εγραφε ιστορίες στον ελεύθερο χρόνο του ως περίπου τα 27 του χρόνια, αλλά..

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για τους αναγνώστες του «ΒΗΜΑScience» το ιδιαίτερο ενδιαφέρον  είναι η μονομαχία ανάμεσα σε έναν μαθηματικό που εμφανίζεται ως ο υπεύθυνος για τη συγκάλυψη του εγκλήματος και σε έναν φυσικό, συνεργάτη της αστυνομίας σε δύσκολες υποθέσεις. Ο καθένας μάχεται με τα όπλα της επιστήμης του: ο μαθηματικός με την καθαρή θεωρία, βασιζόμενος σε μαθηματικά πρότυπα, και ο άλλος με πρακτικό πνεύμα, αντιδρώντας με γνώμονα την εφαρμοσμένη επιστήμη που διδάχθηκε στη σχολή του. Μεταξύ των δύο εκτυλίσσεται μια συναρπαστική και επικίνδυνη παρτίδα σκάκι. Δεν θα κατέτασσα το μυθιστόρημα αυτό στην κατηγορία που έχει ανθήσει και εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπου μέσα από την εξέλιξη της υπόθεσης ο αναγνώστης εισπράττει και αρκετές γνώσεις Μαθηματικών, Φυσικής, Βιολογίας. Υπάρχει περισσότερο θα έλεγα ένα «άρωμα» από τις περιοχές αυτές της επιστήμης.
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment