Friday, May 30, 2014

ΛΟΥΚΑ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ''Η ΔΥΣΤΥΧΗΣ ΕΝΩΣΗ'' (ΠΑΤΑΚΗΣ)


''Πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναρτήθηκε μία λίστα που περιέχει τα «100 αξιοσημείωτα βιβλία για την Ευρώπη». Πρόκειται για βιβλία τα οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schultz, ελπίζει ότι «θα συμβάλουν στην παροχή ερεθισμάτων για την εξεύρεση λύσεων όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τώρα η Ε.Ε.». Το μοναδικό ελληνικό όνομα που συναντούμε στη λίστα είναι του Λουκά Τσούκαλη, με το βιβλίο «The EU in a world in transition: Fit for what purpose? » (PolicyNetwork, 2009), το οποίο επιμελήθηκε.

Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, καθώς ο Λ. Τσούκαλης αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής του δραστηριότητας σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Εκτός όμως από αυτό, είναι και ένας διανοούμενος με συχνές πολιτικές παρεμβάσεις από τις σελίδες αυτής εδώ της εφημερίδας.

Το τελευταίο του βιβλίο, «Η δυστυχής Ενωση. Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία», που εκδόθηκε πρώτα στα αγγλικά και στη συνέχεια μεταφράστηκε σε πέντε ακόμη γλώσσες, συνδυάζει αυτές τις δύο ιδιότητες, του επιστήμονα και του διανοούμενου.
.''

No comments:

Post a Comment