Saturday, March 29, 2014

ΠΛΗΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ του Α.Τ. ΄΄ΤΑ ΝΕΑ''

''Ενα ακόμη βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής για την τραπεζική ένωση. Υστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, μέρος της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών της Ενωσης εκχωρήθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Από φέτος, η αναστολή λειτουργίας ή ακόμη και το κλείσιμο συστημικών τραπεζών ανατίθεται σε ένα υπερεθνικό όργανο. Ξέρω ότι όταν μιλάμε για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας πολλοί αντιδρούν αρνητικά. Αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σημαίνει εκχώρηση κυριαρχίας. Η πορεία της ΕΕ αυτή ήταν, αυτή θα είναι και στο μέλλον, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της Ευρώπης και κάθε κράτους-μέλους. Κι αν θέλουμε να προχωρήσει σε πιο ριζοσπαστικά βήματα, στην έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων, π.χ., που σημαίνει την ανάληψη των χρεών των κρατών από το υπερεθνικό όργανο ΕΕ, χρειάζεται να εκχωρηθεί ακόμη ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας.
Σήμερα, ύστερα από χρόνια κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του δημοσίου χρέους, η Ευρώπη επανέρχεται - προσωρινά - στην ομαλότητα. Ολοι οι δείκτες, οι κινήσεις κεφαλαίων (οξυγόνου, αλλά και κινδύνου) και τα επιτόκια δανεισμού δείχνουν ότι η κρίση καταλαγιάζει. Με την ολοκλήρωση μάλιστα της τραπεζικής ένωσης, τα βήματα για την περαιτέρω ενοποίηση μπορούν να περιμένουν - ώστε να ανακουφιστούν οι κυβερνήσεις από την πίεση των ευρωσκεπτικιστών. Ομως η κρίση δεν τελείωσε και θα συνεχίσει να εμφανίζεται μεταλλαγμένη. Κάθε φορά, η παγκοσμιοποίηση ζητά το φάρμακο που προκαλούν οι παρενέργειές της εδώ και αιώνες. Και το φάρμακο είναι η ανάγκη ρυθμίσεων των αγορών που δρουν παγκοσμιοποιημένα. Για να γίνουν, χρειάζονται υπερεθνικές ρυθμιστικές Αρχές..''
Διαβάστε περισσότερα..

1 comment:

  1. Μπάμπης, Καλαμάτα
    27/03/2014 13:44
    Ας μην βιαζόμαστε. Δεν είναι έτοιμοι οι Ευρωπαίοι (ιδιαίτερα οι ισχυροί) να εκχωρήσουν εξουσίες τους. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της κ. Άστον (άστην καλύτερα)μιας γυναίκας χωρίς τσαγανό - όπως και του κ. Ρομπάϊ - για να μην έχουν την δυνατότητα να ορθώσουν ανάστημα. Θέλουν το χρόνο τους αυτά τα πράγματα. Απο την άλλη, ο φόβος είναι όντως να υπάρξουν αποσχιστικές τάσεις και να θεσμοθετηθούν. Σκεφτείτε, τουρκοκρατούμενη Κύπρο ή Θράκη.

    ReplyDelete